Студентите се отказаха от плануваното гей сборище, стреснати от гнева на благоевградчани

Младежите от клуб SAGE в Американския университет в Благоевград, които всяха смут сред благоевградските партийни и непартийни организации с решението си да поканят на 20 февруари представители на гей общества, за да си говорят за толерантността към хората с различна сексуална ориентация, се стреснаха от насоченото към тях внимание и заплахите за граждански протести и свалиха поканата за събитието от страницата си във Фейсбук.

„Ние няма да оставим невежеството и негативността да ни уплашат. Очевидно е, че все още не живеем във време и място, където хората могат да бъдат каквито са, без да бъдат застрашени. Това не означава, че ще изчезнем. Искаме да изразим своята благодарност към Американския университет за неговата подкрепа. Повече информация ще предоставим при първа възможност“, написаха администраторите на страницата.

От съобщението не става ясно дали студентите на US вуза в Благоевград са се отказали напълно от провеждане на мероприятието, или все пак ще го проведат, но на различна дата, час и място. Въпреки опитите ни не успяхме да се свържем и с председателката на клуба, която е българка, за да разберем подробности. Момичето категорично отказа среща с медиите.

Както писахме вчера, идеята на младежите за срещата с хомосексуалисти бе посрещната с възмущение от ВМРО и няколко обществени организации, които реагираха с гневни декларации. Според наши източници в сряда следобед членовете на клуба били много разстроени от създалото се напрежение и направили няколко срещи с членове на вузовското ръководство, за да се допитат до по-възрастните как е редно да постъпят при назряващия скандал. Явно решението да свалят първоначалната обява е резултат от тези консултации.

Любопитното е, че всички членове на клуб SAGE, създаден от студенти, застъпващи се за равенството между половете, са хетеросексуални.

/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене