Как да регулираме високото кръвно без хапчета

Високото кръвно е проблем за близо 80% от възрастното население на България. Много от хората със сърдечносъдови заболявания са принудени да пият шепи лекарства всеки ден. И въпреки това понякога кръвното им скача и не може да се овладее с медикаменти. За всички, които желаят да си помогнат с естествени средства, предлагаме откъс от книгата на Савелий Кашницки „Рецепти за дълголетие. Перли от медицината на Изтока и Запада”. Тези рецепти са чудесни за профилактика на високото кръвно. А хора, които от години приемат лекарства, трябва да се консултират със своите кардиолози.

Чай от зизифора (еленова трева)

За понижаване на кръвното налягане, а също и за поддържане на стабилно здравословно състояние на хипертониците, в Централна Азия се използва билката зизифора, известна още като еленова трева. Мирисът й напомня аромата на мащерка.

Зизифората се сварява на чай. Максималната доза на денонощие е една супена лъжица в половин литър вода. Отварата може да се пие през деня без точен режим. Освен на кръвното налягане тя действа и на отделителната система, като чисти червата, успокоява и нервната система.

Смес от мед, лимон и чесън

За лечение на хипертония, стенокардия и атеросклероза помага следната смес: 1 лъжица мед, сок от 10 лимона, 5 глави чесън (среден размер). Изцеденият лимонов сок, обеленият и смлян чесън и медът се смесват, а получената смес се оставя да престои една седмица в хладилник. Приемат се по 4 чаени лъжички от сместта всеки ден, като между приема на лъжичките да има интервал от една минута.

Йод по индийски метод

Индийският метод за лечение на хипертония се прилага два пъти в годината – през март и през септември, по следната схема. Вечер преди лягане с йода се рисува кръг върху кожата на различни части от тялото:

1 март – като гривна над китката на лявата ръка

2 март – като гривна над десния глезен

3 март – като гривна над китката на дясната ръка

4 март – като гривна над левия глезен

5 март – като гривна над лявата лакетна става

6 март – като гривна над дясното коляно

7 март – като гривна над дясната лакетна става

8 март – като гривна над лявото коляно

9 март – линия по гърба от лявото рамо до дясната тазобедрена става

10 март – линия по гърба от дясното рамо до лявата тазобедрена става

След десетдневно прекъсване същото се повтаря. Схемата е аналогична и през есента – от 1 до 10 септември и от 21 до 30 септември.

Масаж на ушите
Кръвното може да се регулира и с масаж на ушната мида.
Поставете на ушите и притиснете пръстите на двете ръце, подръжте така една минута, след което рязко ги дръпнете встрани. Повторете три пъти тази процедура.
След това сложете едната длан на темето, а другата – на слънчевия сплит и дръжте така пет минути.
Накрая притиснете двете ръце до тялото отстрани и стойте така пет минути. Всичко това се прави веднъж сутрин и веднъж вечер в продължение на шест поредни дни. В резултат кръвното налягане се нормализира за дълъг период от време.
Точков масаж

Понижаване на кръвното налягане може да стане и като се масажират определени точки по тялото. Притискате точката с палеца или с показалеца, като правите ритмични кръгови движения по часовниковата стрелка. Една минута точката се притиска леко, втората минута – силно, а третата – отново леко. Процедурата започва от точката на темето – ю-чен, която се намира в центъра на мислената линия, която разделя главата вертикално на две равни половини. Същевременно се масажира и точката тун-тян на върха на главата по дъгата, свързваща двете уши, но не по средата, а леко вдясно. (виж фиг. 1)

Фиг. 1

Вторите две точки, които се масажират едновременно, са пен-чи. Намират се на тила под изпъкналите хълмчета на черепа. (виж снимка 2)

Снимка 2

Третата двойка точки жен-жи ще намерите, като разделите наполовина линията, идваща от върха на рамото към мястото на свързване на рамото и шията. Четвъртата двойка точки хе-гу са разположени между палеца и показалеца на двете ръце, в мястото, на което образуват триъгълник. (виж фиг. 3)

Фиг. 3

Петата двойка точки тай-ян са на слепоочието, където вените пулсират.

Шестатата двойка точки зу-сан-ли са точките на дълголетието, разположени под капачката на коляното, във вдлъбнатинка (съответно вляво на лявото коляно и вдясно на дясното коляно).

Седмата двойка точки сан-ин-чжао се намират от вътрешната страна на глезените, във вдлъбнатината до кокалчетата.

Освен масаж на точките, трябва да се правят и 4–5 издърпвания на горната част на ушната мида.

За всичко това са необходими 35 минути, а кръвното налягане накрая пада с 10 – 20 единици.

Общи препоръки
Кръвното налягане се снижава и от вани на краката в отвара от глог и бял смил. Помага също приемът на каша от гречка (елда) с копър и ограничаването на захарта и солта в храната.
Ако нямате проблеми със стомаха и червата, е добре да пиете ежедневно по две чаени лъжички ябълков оцет, разтворен в чаша с вода.
Препоръчват се богати на въглехидрати храни: плодове, зеленчуци, горски плодове, мед (който разрежда кръвта и снижава налягането), яйца, а също малки количества месо, мляко, грах, боб, орехи. Да се увеличи потреблението на органични киселини чрез приема на ябълки, грозде, червени боровинки или изстискани под формата на сок от тези плодове.
Да се намали пшеницата. Като заместител е подходяща елда и царевица.
Спазвайте диета с повишено съдържание на полиненаситени мастни киселини – рибено масло, риба, зелен чай, обезмаслено мляко, кефир, кисело мляко, прясно зеле. От хранителните добавки приемайте омега-3.
Правете умерени физически упражнения или ходете по един час на ден, дори ако имате много високо артериално налягане и II – III степен стенокардия.

Лечебни напитки

1. Смесете по чаша мед, сок от моркови, сок от хрян и сок от един лимон. Пийте по една супена лъжица от сместа три пъти на ден.

2. Буркан мед залейте с половин литър спирт и нагрейте на слаб огън при постоянно разбъркване. Когато се образува пяна, свалете от огъня и оставете да изстине. След това с помощта на кафемелачка смелете поотделно, без да смесвате, пача трева, трева чистотел (змийско мляко), дяволска уста, цветове лайка, плодчета глог и шипка, бял смил, корен валериана. По една супена лъжица от всяка билка да се смесят и залеят с литър гореща вода и да престоят два часа. После се прецеждат и смесват с приготвения вече мед и спирт.

Първата седмица от лечебната напитка се приема по 1 чаена лъжичка сутрин и вечер, а през втората седмица – по 1 супена лъжица сутрин и вечер.

3. При хипертония се използва и сок от облепиха (известна още като ракитник, морски зърнастец, сибирски ананас): 1 г от билката на 1 кг тегло. Ако човекът тежи 75 кг, трябва да приема 75 г на ден.

Билкови смеси

Правете си чай от билкови смеси. Например смес от 15 г бял смил, 20 г астрагал, 20 г див хмел и 20 г. полски хвощ. Една чаена лъжичка от тази билкова смес се залива с 250 мл гореща вода и се оставя да престои 45 минути. Настойката се прецежда и се пие по четвърт чаша 2–3 пъти на ден след ядене в продължение на 4 до 6 седмици.

При хипертония и исхемична болест на сърцето се препоръчва успокояваща смес от билки: 25 г корен валериана, 25 г дяволска уста, 25 г фенел и 25 г тамян. Една чаена лъжичка от сместта залейте с 250 мл гореща вода, оставете да престои 45 минути и прецедете. Пийте по половин чашка два пъти на ден, 30 минути преди хранене, в продължение на 4 до 6 седмици.

Тибетски рецепти

1. 25 г зърна царевица и 50 г ориз се варят 14 минути на слаб огън в 200 мл вода. Изяждат се за вечеря.

2. Нарязано на дребно говеждо месо (500 г) се вари един час в 1 литър вода. Добавя се 250 мл някакво вино и се вари още три минути. Това ястие се хапва два пъти през деня – на обед и на вечеря, в продължение на седем дни.

Метод на тюркските народи

Тюркските народи използват друг метод на сваляне на кръвното налягане. Сядате, като поставяте длани на противоположното коляно. Под показалците се намира тази точка на крака, която трябва да се масажира. Това е точката на дълголетието, понеже ежедневното масажиране и притискане на двете симетрични точки под колената значително удължава живота. Но нашата задача е по-скромна – да свалим високото кръвно. За тази цел е достатъчно да масажираме точката с пръсти по часовниковата стрелка в продължение на пет минути. Тази процедура може да допълва приема на лекарства за високо кръвно. Тя може да се ползва и за профилактика – ако я изпълнявате всяка сутрин, кръвното налягане се нормализира. Плюс това ще се засили и имунната система.

/zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене