С интересна програма Благоевград отбелязва 26 години от обявяването на Национален парк „Рила“ за защитена територия

Национален парк „Рила“ отбелязва 26-годишнината си от обявяването на защитена територия с множество инициативи и богата програма.  Мероприятията ще се проведат от 20 до 26 февруари в Благоевград под надслов Дни на Национален парк „Рила“.

Честванията се организират съвместно с дирекция „Национален парк Рила“, Община Благоевград, Регионален исторически музей-Благоевград, Регионален телевизионен център-Благоевград, Регионално управление на образованието- Благоевград, Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Дни на Национален парк „Рила“ започват с Екологични образователни програми за НП „Рила“, които ще се проведат от 20 февруари до 22 февруари в РИМ-Благоевград от 10:00 часа.

На 22 февруари от 10:00 часа в Градска художествена галерия ще се проведе Еко-работилница и изложба с рисунки от IV Национален ученически конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“.

Отбелязването на 26-годишнината на НП „Рила“ продължава на 23 февруари в Регионален исторически музей – Благоевград с постановката „Приключенията на прилепа Дарки“, която ще започне в 14:00 часа. Участие в представлението ще вземат деца от ДЮТ „Щурчо“ към ЦЛТРДБ.

Дни на отворени врати в Посетителски център за Национален парк „Рила“ в Паничище и Посетителски-информационен център – гр. Самоков ще приемат всеки желаещ на 24 и 25 февруари от 09:30 часа.

В зала „22 септември“ – Благоевград на тържествена церемония по повод 26 години Национален парк „Рила“ ще бъде представен юбилеен филм „Национален парк Рила и зоната на вечните снегове“. Ще бъде подредена юбилейна експозиция под надслов „Национален парк Рила – ретроспекция“. За официалната церемония има и подготвена музикална програма.

Национален парк „Рила“ е най-големият от трите национални парка на територията на България. Обявен е на 24 февруари 1992 г. Паркът обхваща територия с площ над 81 046 хектара в централните и най-високи части на планина Рила. Той е създаден с цел запазване на комплекси от саморегулиращи се екосистеми и присъщото им биоразнообразие, природни местообитания на редки и застрашени видове и съобщества, характерни и забележителни пейзажи и обекти на неживата природа, които имат световно значение за науката и културата. От територията на парка извират едни от най-дългите и пълноводни реки на Балканския полуостров – Марица, Искър и Места. Паркът се простира между 800 и 2925 м надморска височина и на неговата територия са разположени над 120 естествени езера, повечето с ледников произход.

 На територията на парка се намират четири български резервата – „Парангалица”, „Централен Рилски резерват“, „Ибър“ и „Скакавица“. Национален парк Рила е една от най-големите защитени територии в Европа. Резерват „Парангалица“ е част от световната мрежа на биосферни резервати по програмата на ЮНЕСКО „Човек и биосфера“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене