14 февруари… Трифон Зарезан Vs Свети Валентин

Трифон Зарезан – български народен празник в чест на свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите в цяла България. По традиция рано сутринта стопанката омесва хляб — пресен или квасник. Готви и кокошка, която се пълни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а след това се припича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С торбата на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване“. После следва ритуалът по избиране на „Царят на лозята“. Едва тогава започва общо угощение.

Свети Валентин е католически празник, който се празнува на 14 февруари. На тази дата влюбените изразяват чувствата си един към друг, като си подаряват поздравителни картички, бонбони, сърчица, цветя. Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живели през 3-и век. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания – т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образа на крилатия Купидон.

Интересен факт е, че и Свети Валентин и Свети Трифон са живели почти по едно и също време. И двамата са били лечители, и двамата имат мъченическа смърт. Живели са около 255 година. Изследователи твърдят, че има голяма вероятност двамата светци да са една и съща личност.

„АЗ ОБИЧАМ”

Без значение кой какво предпочита – „Свети Валентин” или „Трифон Зарезан” ние, екипът на най-голямата медия в югозапада, сме подготвили поредната изненада и предизвикателство за нашите читатели и приятели. УЧАСТВАЙТЕ В ИГРАТА НИ „АЗ ОБИЧАМ”. Изпратете ни на нашата фейсбук страница своята снимка на тема „Аз обичам” – може да е с гаджето, половинката, любимия човек…. Условието е едно – на снимката открояващо да си личи, че обичате обекта, с който сте на нея. Снимките можете да пращате на лични съобщения или направо да ги поствате на стената ни във фейсбук – www.facebook.com/BlagoevgradskaVEST . Нищо не ни струва да си създадем щастие, за това не се колебайте, вземете веднага мобилните си телефони или фотоапаратите и направете най-чувствителната си снимка с любимия човек до себе си на тема „АЗ ОБИЧАМ“.

Веселин Стаменов

Наградата ли? Разбира се, че сме помислили и за награда… Победителят в „АЗ ОБИЧАМ” ще получи “СХЕМА” Най- хитовата книга на годината в България! С послание и автограф от автора Веселин Стаменов!

УСПЕХ!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене