Напрежение сред общопрактикуващите лекари

Недоволството на общопрактикуващите лекари може да прерасне в ефективен протест, съобщава БНТ. Причините – недостигът на средства в бюджета, изискването да описване на касови бележки, след преглед на пенсионери и готвени промени в наредбите за диспансеризация и профилактични прегледи. От съсловната организация предупредиха, че има опасност личните лекари с големи пациентски листи да спрат да записват нови пациенти.

От сдружението на общопрактикуващите лекари смятат, че проблемът може да се реши с минимално повишаване на сумата, която касата плаща за записан пациент и отпадане на условието за назначаване на втори лекар при над 2500 записани пациенти.

“Оставете всеки да си менажира практиката. Вие осигурете средствата. Така, че да могат да се привлекат допълнително хора. Ако щете, отпуснете целево средства – за назначаване на сътрудници”, обяви доц. Любомир Киров – председател на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Промени в наредбата за специализация, с които да се привлекат нови кадри, повишаване на потребителската такса и по-добро разпределяне на бюджета искат от сдружението. Предупреждават, че недоволството в редиците им може да прерасне в протест, заради промени в наредби, които се готвят в момента.

“Когато колегите кажат писна ни, нещата ще се случат и няма кого да известяваме предварително. Няма въобще да го обявяваме предварително то просто се случва”, каза още доц. Киров.

Над 4200 лични лекари в страната са сключили договор със здравната каса. По-малко от 600 от тях са надвишили лимита от 2500 пациенти и са назначили втори човек. Ако медик откаже да запише пациент, той може да подаде жалба в районната здравна каса. До момента такива сигнали в касата и здравното министерство не са постъпили.

pirinpress.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене