Днес е Чуминден, вижте какви са поверията

На 10 февруари е Чуминден и църквата празнува Св.свещеномъченик Харалампий. Мъченица Валентина.

Свети Харалампий е покровител на пчеларите, градинарите и овощарите.
Името Харалампий идва от гръцки език и означава „сияещ от радост”, Валентина е латинско име и означава „силен съм”. Празнуват Харалампи, Ламби, Радост, Радослав, Радой, Радостина, Радосвета, Валентин, Валентина, Валери, Валерия.

В народните представи Св. Харалампий бил властелинът на всички болести. Държал ги със синджир и по своя воля ги пращал да вървят по света. Според легендите, Свети Харалампий е заповедник и на чумата и поради тази причина денят му е наричан още „Чумин ден“. За да умилостивят чумата, жените месели питки, мажели ги с мед и ги раздавали на съседи и роднини.
В народните представи чумата е стара, грозна, рошава и зла жена, която трябва да се изведе от селището. Затова оставят край населеното място питка с мед, шише вино, нова кърпа, сапун, гребен и вода, за да се залиса, докато мие косите си и ги сплита, а докато се нахрани и напие — да забрави за какво е слязла.
Свети Харалампи е избран и за покровител на пчеларите.
Поверия
За да се предпазят от лоши болести, жените не трябва да работят на този ден. Единствено разрешено е да омесят питка, която да занесат в църквата за освещаване. Заедно с нея се носи и мед. Смята се, че този мед е придобил лековити сили, затова се пази през цялата година. Ако някой се разболее му дават от него, та по-бързо да се възстанови и да оздравее.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене