Зимните олимпийски игри стартират днес

23-тите Зимни олимпийски игри ще бъдат открити официално днес. Домакин е южнокорейската община Пьонгчанг, която в последните 15 години кандидатства три пъти, преди да успее да спечели правото да организира Игрите. Церемонията по официалното откриване на игрите започва в 13:00 часа българско време.

По традиция в парада на нациите първи ще бъдат спортистите от родината на олимпийските игри – Гърция. Българската делегация включва 21 спортисти в 6 дисциплини. Това е най-сериозното наше присъствие на зимни олимпийски игри след олимпиадата в Солт Лейк сити през 2002 г. Знаменосец на българския отбор ще бъде носителят на световната купа по сноуборд в паралелния гигантски слалом Радослав Янков.

На олимпийските игри в Пьонгчанг ще бъдат раздадени 102 комплекта медали в 15 спортни дисциплини. В състезанията ще вземат участие 2 925 състезатели от 92 държави. За първи път в историята на зимните олимпийски игри ще участват отбори на Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Косово и Нигерия.

Още преди да са започнали надпреварите, имаше голям скандал. Руското знаме и химн бяха забранени, след като страната бе уличена в системно допингиране на атлетите, за което са използвани дори тайните служби. Въпреки това, повече от 160 руснаци ще се състезават в Пьонгчанг, което реално ги прави третия най-голям отбор.

След много преговори ще участва и делегация от Северна Корея. За четвърти път двете Кореи ще излязат под общ флаг.

Игрите ще преминат при сериозни мерки за сигурност и ще продължат до 25-и февруари.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене