Йотова ще зареже лозята край Делчево

Вицепрезидентът на Република България – Илияна Йотова, ще бъде гост на традиционния празник на виното в гоцеделчевското село Делчево. Празникът се организира от община Гоце Делчев години наред и е посветен на Трифон Зарезан. Тази година събитието ще се проведе на 10 и 11 февруари /събота и неделя/.

Конкурсът за най-добър винопроизводител и производител на ракия ще бъде в първия ден на празника. Ще се дегустират от специалисти предоставените за участие в надпреварата вина и ракии. Дегустацията започва в 14.00 часа в Делчовския хан.

Най-добрите в отделните категории ще бъдат наградени по време на празничната програма в неделя в селото. Традиционното зарязване на лозята в местността Баира ще е в 10,30 часа на 11 февруари. То ще се извърши от вицепрезидента Илияна Йотова и кмета на община Гоце Делчев – Владимир Москов. Музикалната програма на площада в Делчево стартира в 11.00 часа. В нея ще участват атрактивните бабугери от село Мосомище, Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци-Гоце Делчев, фолклорни състави от селата Баничан, Брезница и Абланица, както и Оркестър „Неврокоп“ с ръководител Петър Воденов. Ще се вият кръни народни хора и ще се лее бяло и червено вино в чест на Трифон Зарезан.

Тази година гостите ще опитат вино и ракия от три държави – България, Гърция и Холандия, приготвени от изкусни майстори. В оспорваната надпревара за най-добър еликсир ще участват холандският предприемач Вилям Ван ден Берг, който има дом в селището и притежава 5 къщи за гости там, както и десетки гърци от област Драма. Битката ще е в четири категории – за бяла и за оцветена ракия, за бяло и червено вино, уточни кметският наместник на селището Иван Панайотов. Гръцките гости са производители на тези напитки, това е основната им дейност. „Вино ще се лее не само от бъчвите, но дори и от чешмите в селото ни. Те се монтират специално за празника и по тях тече еликсирът на боговете, а не вода. Бяло и червено вино ще има за всеки до насита”, увери кметският управник.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене