Отчаяна млада жена опита да се самоубие

30-годишна благоевградчанка погълна умишлено свръхдоза медикаменти, приета е през нощта в реанимация на МБАЛ – Благоевград. Младата жена погълнала 30 таблетки „Ксанакс“, но преди да загуби съзнание, се уплашила и съобщила на близките си. Сигнал за инцидента е подаден на тел. 112 малко преди полунощ.

„На пострадалата е оказана първа помощ на място от спешен екип в жилището й в центъра на Благоевград и с линейка е транспортирана до болницата. Пациентката постъпи в спешно отделение адекватна, но видимо разстроена, след предприетите реанимационни действия част от погълнатите медикаменти бяха изхвърлени”, каза дежурният лекар д-р Димитър Валюков.

„Ксанакс” е медикамент, който се приема само след предписание от лекар, в конкретния случай лекарството не е усвоено от организма, изхвърлено е 15-20 минути след приема и е избегнато действието му”, поясни спешният лекар. Той допълни, че за стабилизиране на състоянието й решаваща роля е оказала нейната реакция при осмисляне на действията си.

Предполага се, че младата жена, която е с висше образование, е имала лекарството в дома си. Консултирана е от невролог наскоро, защото имала оплаквания от изтръпване на ръцете и краката, най-вероятно е изпаднала в тревожно разстройство.

„Цяла нощ провеждахме интензивно лечение, риск за живота на пациентката вече няма”, каза дежурният лекар в реанимация д-р Борислав Стоянчов. Анестезиологът, който повече от 18 години спасява човешки животи, поясни: „Само този, който е направил опит за самоубийство, знае точно какви са причините, но фактът, че само за 5 дни в Благоевград има втори случай на умишлено посегателство към медикаменти, е много сериозен. И в двата случая са погълнати лекарства, при предишния 14-годишно момиче бе изведено от кома и спасено, при такива свръхдози има реален риск от фатален край. Приемът на огромна доза медикаменти крие риск за увреждане на бъбреците и черния дроб.

Прави ми впечатление, че има тенденцията да посягат на живота си интровертните хора, те са тихи, сдържани и премислят внимателно всичко около себе си. При възникване на конфликт или критична ситуация те са склонни да търсят причините винаги в себе си и често анализират собствените си действия и постъпки. Те са по-затворени и таят проблемите, затова са склонни на агресия към самите себе си. При мъжете най-често причините за посегателство на живота са финансови проблеми или семейни, при жените са лични драми, най-често скандал или раздяла с любим човек”.

ИЛИЯНА ПОПОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене