Рюте: Подкрепяме ви за Шенген, но…

Холандия подкрепя България за присъединяване към Шенгенското пространство за свободно пътуване, но все още смята, че страната ни не е готова за тази стъпка.

Това стана ясно на съвместната пресконференция на холандския премиер Марк Рюте и Бойко Борисов в Гранитната зала на Министерския съвет. 

„Обсъдихме българското очакване и цел за присъединяване към Шенген. Подкрепяме България напълно да се присъедини към Шенген. Искаме да похвалим усилията по отношение на прилагането на необходимите политики и промени, за да се реализира това. Но работата още не е свършена, изисква усилия на много участници в процеса.

Искам обаче да поздравя Борисов за постигнатото в това отношение. Както каза и Юнкер – има още малко, което България трябва да направи, аз вярвам, че тя ще го направи. Поздравявам Бойко Борисов за изключителното лидерство, че води България към повече просперитет. България е една от най-бързо растящите икономики в ЕС и това е нещо, което успявате да поддържате“, заяви Рюте.

По думите му България е ключов играч в региона и има изключително важна роля по отношение на бъдещето на Европа.

„Доволен съм, че България ще обърне внимание на въпроса и активно действа по отношение на позиция за миграционната политика на ЕС. Всички трябва да постигнем добър баланс по отношение на солидарността, всеки да играе ролята си по отношение на търсещите убежище. Трябва да обърнем внимание на корена на проблемите, както е казвал много пъти Бойко Борисов“, каза още холандският премиер.

Той е считан за най-твърдия противник на присъединяването на България към Шенген. След промяната в тона на германския канцлер Ангела Меркел имаше очаквания, че той ще смекчи позицията си, това обаче не се случи.

Все пак холандският премиер подчерта:

„Аз харесвам Борисов и той харесва мен“.

Българският министър-председател пък каза, че между двамата има доверие.

„Холандия е най-големият инвеститор в България и то за над 7,1 млрд. евро. Това са над 14 млрд. лева инвестиции, коментира Бойко Борисов. Това означава, че имаме пълното доверие на холандските инвеститори и холандския бизнес в България. Нашето приятелство изисква да имаме още повече доверие и повече инвестиции да дойдат в България“, каза още Борисов.

„Холандия е от най-мощните икономики в света, защото са много предпазливи, внимателни. Всяко евро се наблюдава къде отива и затова са такава успешна държава. Ние показваме същата дисциплина в много сфери. Надявам се за еврозоната и Шенген. Безспорно външната граница вече не е проблем, всички знаят, че я пазим изключително добре“, добави той.

Премиерът каза още, че с Рюте доста са поговорили за Западните Балкани, както и за свързаността и инфраструктурата.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене