Млад мъж получи инсулт докато шофира

37-годишен от Разлог, шофьор към частна медицинска лаборатория, получи инсулт по време на работа. Нелепият инцидент стана в Благоевград. Водачът, който извършвал специализиран медицински транспорт, спрял пред лабораторията на Медицински център, който се намира на ул. „Славянска“, в близост до поликлиниката. В момента, в който отворил вратата, паднал до автомобила.

Първи на помощ на шофьора се притекли здравни работници от частната лаборатория. На място пристигнал и екип на Спешен център – Благоевград и с линейка го транспортирали до болницата. „Пациентът постъпи в тежко състояние, оплакваше се от парализа на дясната ръка и не можеше да преглъща, кръвното му налягане беше рязко повишено – 160/90”, каза спешният лекар д-р Орцева. Предприети са реанимационни действия и е настанен за интензивно лечение в благоевградската болница.

„Касае се за рядко срещан клиничен случай с получен инсулт в млада възраст, при изследванията в образна диагностика е установено остро нарушение на кръвообращението на мозъка със засегната дясна половина”, каза началникът на реанимация д-р Любомир Димитров. Той поясни: „Мъжете страдат от инсулт с 25% повече от жените, в конкретния случай този пациент е с нормално тегло, не е имал здравословни оплаквания – диабет, затлъстяване, рязко е вдигнал кръвното налягане. Адекватната реакция на хората, които са го видели, и бързата лекарска намеса са решаващи за стабилизиране на състоянието му. Важни са първите часове, защото всяка неврологична симптоматика, а именно слабост или пареза на крайниците и лицето, двойно виждане, промени в говора, загуба на съзнание, които продължават повече от 2 часа, предизвикат промени в мозъка. Те остават като трайни последици (микроинсулти) на различни места в мозъка и винаги има опасност от нов инсулт в тази или в друга област на мозъка.

Пациентът вече е стабилизиран, най-големи са възможностите за лечение в първите минути от започването на инсулта. Младият мъж е  контактен, остава за интензивно лечение в МБАЛ – Благоевград. От 10 години в болницата не е имало регистриран случай на инсулт в такава възраст, въпреки че възрастовата граница пада до 40-годишни. След 65-годишна възраст рискът се увеличава двойно, но е възможно инсулт да се получи при всяка възраст, дори в детството.

Хората трябва да знаят, че има много очевидни симптоми, които говорят за проблеми в кръвообращението и за опасност от инсулт. При главозамайване, изтръпване на половината тяло, слабост на ръката или крака, необичайно силно главоболие с гадене и повръщане, нарушено съзнание трябва да се потърси лекарска помощ. Водещи рискови фактори са фамилната обремененост, както и начинът на живот. Важно е редовно хората да следят и регулират кръвното си налягане, задължителни са минимум 30 минути ходене и разходки, употребата на цигари и алкохол е доказано вредна. Не на последно място – избягвайте стреса и почивайте рационално, като не се преуморявате”, заключи д-р Димитров.

СЛАВА ИВАНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене