Без категория

Преглед на националния печат

печат

“Капитал Daily”
Германските инвеститори: България е зад Албания по правна сигурност
Непредвидима правна рамка, липса на политическа и социална стабилност, корупция и непрозрачни обществени поръчки. Това остават основните критики на германските инвеститори в страната според последната анкета на Германско-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), която беше представена във вторник.

Парламентът улесни строежите и търговските обекти по морето
В присъствието на около 80 депутати и без дебати парламентът прие промени в закона за Черноморието, които увеличават допустимите строителни параметри в Зона А на крайбрежието. Промяната на практика връща режима, който беше променен от ГЕРБ през 2013 г., но трявбаше да влезе в сила от тази година. Промените предвиждат още увеличение на площта за поставяне на временни търговски обекти, платени чадъри и шезлонги, както и изключения за забраната за строителство през лятото.

“Труд”
16 г. затвор за тройното убийство в кв. “Гео Милев”
17 години след жестокото тройно убийство в столичния кв. „Гео Милев“ подсъдимият Димитър Кънчев най-сетне получи окончателна присъда. Вчера Върховният касационен съд (ВКС) се произнесе по делото, което стана нарицателно за бавно правосъдие у нас и прати Кънчев за 16 години зад решетките.

Три места за един кандидат-студент
Три свободни места за един първокурсник има в университетите. С други думи броят на кандидат-студентите няма да стигне, за да се запълнят местата във вузовете. Випускът от абитуриенти тази година е 59 000, а броят на местата във висшите училища е 77 000. От всички зрелостници кандидатстват едва половината, дори като се добавят тези, които не са приети от предните години, броят им пак няма да стигне. Да не забравяме, че не всички успяват да издържат изпитите.

“Сега”
НАП плаши данъкоплатците с бързи запори върху заплатите
На фона на куп проблеми около данъчното законодателство и грешки на самата данъчна администрация Националната агенция по приходите втвърди тона към данъкоплатците. Ден преди крайния срок за подаване на данъчните декларации и плащането на дължимия за 2013 г. данък от НАП предупредиха, че тази година ще са безкопромисни по отношение на откриването на процедури за принудително изпълнение спрямо неплатилите в срок длъжници. Списъкът с мерки включва налагането на запори върху заплатите, а при по-големи задължения – и запор върху имуществото.

Президентските избори в Украйна са пред провал
Украинските президентски избори през май може да не бъдат проведени във всички региони на страната, призна и.д. вътрешният министър на страната Арсен Аваков в интервю за Би Би Си. Независимо от това този вот ще се проведе на всяка цена, допълни Аваков. Според него кризисната ситуация в Украйна не може да се реши с помощта на силата и той подчерта, че властите трябва да продължат да говорят с хората, които са „шокирани от революцията“.

Пациентите няма да плащат при прекъсване на лечението
Пациентите няма да са задължени да заплащат лечението си, ако независимо от причината преждевременно напуснат болницата. Това гласи решение на Върховния касационен съд от 14 декември м.г. То влезе в сила от вчера – деня на обнародването му в „Държавен вестник“. Делото срещу наредба на здравното министерство беше заведено след протест от прокурора Георги Камбуров от Върховната административна прокуратура.

“24 часа”
Българи живеят в пещера в Кипър
В пещера, използвана за обор, живее в Кипър българското семейство Павел, на 45 г., и Марга, на 49 г. Принудени са да останат в ужасяващите условия, защото местният работодател не им плаща. Гурбетчиите се оплакали в полицията в Дериня.

“Стандарт”
Отпуската няма да гори
Да не се губят дни от годишния отпуск, ако не се ползват в рамките на 2 г. Това предложение направиха синдикатите. Предстои то да бъде обсъдено с властта и бизнеса на следващото заседание на тристранния съвет.

Една комисия ще брани бизнес и потребители
Една комисия да отговаря както за спазването на правата на потребителите, така и за гарантирането на равна конкурентна среда за бизнеса. Това предвижда внесен в парламента законопроект за Комисия за защита на конкуренцията и потребителите.

“Монитор”
Търсят двореца на Константин Велики
Следващата пролет общината ще започне разкопките под столичния площад „Св. Неделя”, където археолозите се надяват да открият двореца на император Константин. „Идеята е догодина да започнем проучванията с разрези в земята, за да видим какво лежи под базиликата”, обясни зам.-кметът по образование и култура д-р Тодор Чобанов.

Чужденци орат пясъка ни за злато
Иманяри разорават плажа в Слънчев бряг, алармираха концесионерите на ивицата в най-големия черноморски курорт.
„В началото не ни правеха впечатление, но вече се превърнаха в бедствие. Всеки ден гоним по 5-6 човека, които буквално стоят пред трактора, който заравнява пясъка, и твърдят, че плажът е държавен и могат да си правят на него каквото искат”, коментира пред „Монитор” управителят на южния плаж в Слънчев бряг Кирил Спасов.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене