Стартира първата БГ програма на ЕС

Първата българска програма на Европейския съюз (ЕС) – A.L.E.C.O., ще бъде открита официално в София днес. Начало на инициативата ще дадат българският еврокомисар Мария Габриел и евродепутатът от ГЕРБ/ ЕНП Андрей Новаков, който е и автор на програмата, съобщават от ГЕРБ. Откриването е от 18.00 ч. в конферентния център „Рейнбоу плаза“.

Откриването идва, след като Европейската комисия одобри и финансира предложението, чийто бюджет за пилотната фаза е 750 000 евро.

Първото отпуснато финансиране за млади предприемачи от България и ЕС ще съвпадне изцяло с Българското председателство на Съвета на ЕС, се посочва в съобщението.

A.L.E.C.O. е нова европейска програма за младежко предприемачество, чиято цел е да разшири обхвата на програма „Еразъм за млади предприемачи“ и осигури пътуване за обмяна на опит на млади предприемачи от ЕС (или трети държави, участващи в програма Cosme) във водещи компании извън Европа.

Програмата е първото изцяло българско предложение за програма на Европейския съюз (ЕС), което бива одобрено и финансирано.

Тя носи името на големия български пътешественик Алеко Константинов, а съкращенията й в превод означават Achieve Leadership in Entrepreneurship and Cooperation Opportunities (Постигане на лидерство в предприемачеството и бизнес възможности).

/kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене