Правят поликлиники от фалиралите общински болници

Общинските болници, които са в най-тежко финансово състояние, да станат диагностично-консултативни центрове, както сега се наричат бившите поликлиники. 

Министерство на здравеопазването подготвя за преструктуриране на лечебните заведения, за да не бъдат закрити, съобщиха експерти от ведомството.

Последна дума дали това ще се случи ще имат общинските съвети, тъй като те са техни принципали. Очаква се днес мерките да бъдат представени официално на блиц контрол в парламента от здравния министър Кирил Ананиев.

Съдбата да бъдат превърнати в поликлиники може да сполети двадесетина от общо 44 лечебни заведения, които са в най-критично състояние към момента.

„Превръщането на болница в ДКЦ е нерентабилно, защото то не може да задоволи всички здравни нужди на населението. Освен това ще наследи и пасивите на болницата“, коментира председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев, цитиран от в. “Монитор”.

Друга от мерките, която се очаква да бъде приложена към закъсали, но все още не във фатален етап болници, е да се занижат критериите за брой и вид специалисти, с които трябва да разполагат.

pirinpress.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене