Кметицата на с. Скрът с тревожна новина

„Нямам данни от възрастни хора, че в селото ни е имало катаклизъм с разрушителни последици”, това заяви вчера кметицата на подгорското село Скрът Надка Райчева, коментирайки второто за две седмици поредно земетресение в землището му. В 22. 36 минути в нощта срещу вторник в селото е регистриран трус с магнитуд 2. 2 по скалата на Рихтер, съобщи дежурният сеизмолог Илиана Попова от НИГГГ към БАН. Земетресението, което не е усетено от местните жители, е било на дълбочина под един километър. Кметицата на земетръсното село Надка Райчева твърди, че досега никога не е имало подобно нещо. Тя признава, че землището на родното й село не е било обичайно да се възприема района като земетръсен предвид географските му дадености.

„Селото ни е планинско и аз самата съм малко изплашена, защото никога не е имало такива чести земетресения в рамките само на две седмици“, сподели кметицата. Тя не може да си обясни природния феномен, който люшка през седмица селото, на което от два мандата е управник, избрана от управляващата партия ГЕРБ. „Питала съм по-възрастни хора от мен, дали пък те не се сещат за земетресение, което да е ставало в селото ни, но и те отричат да е имало“, категорична е Райчева. Статистиката обаче сочи, че именно там в момента протичат някакви земни размествания, които са вследствие на силния земен трус, станал в близост до Дойранското езеро преди един месец. Селото отстои на не повече от 30 километра от епицентъра му и вероятно Скрът играе буферна зона за разтоварване на земната маса в планина Беласица, са предположенията, които е чула от специалисти Надка Райчева.

Никой обаче не е изпаднал в паника в очакване на най-лошото, напротив, хората се организират, както обикновено, и вършат земеделската си работа. Според Райчева земеделците орат нивите си, други пък зарязват лозята си, но като цяло няма напрежение, което да изкара „извън релсите” хората от земетръсното село да вършат обичайните си работи по полето. Риболовците от селото са единствените, които са забелязали, че във водите на река Струмешница, която минава до селото, е изчезнала местната риба бойник. Скобарът, както е и другото му наименование, почти не е улавян от никой любител на риболова, откакто са регистрирани земните трусове в селото.

ВЕНКО СТЕФАНОВ/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене