Читалищни успехи и… неволи в Мосомище!

Юлия БАЙМАКОВА

Неотдавна Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров – 1927“ – село Мосомище, тържествено отбеляза своята 90 – годишнина. Както в миналото, така и днес, то е нужно на местните хора, които намират в него духовна храна и възможности за изява на своите творчески способности. Фондът на библиотеката надхвърля 20 000 тома, а самодейците са повече от 90!

Всеки, който посети Читалището, най-напред ще види постоянната етнографска изложба, представяща автентични носии, кукерски маски, бъклици, стомни и други предмети от някогашния селски бит, предачни инструменти като стан и рудан. Приятно впечатление ще му направи и читалнята, обновена по проект „Глобални библиотеки“. В нея много от старите книги са възстановени благодарение на децата, които грижливо са ги залепили и подвързали. Впрочем, тукашните деца с готовност се включват в цялостната читалищна дейност. Те активно са участвали в проекта „Засади дърво, спаси книга“, финансиран от Фондация „Глобални библиотеки – България“. В момента проявяват старание в изработването на мартеници. Много от тях с нетърпение очакват приключването на следобедните часове в занималнята и хукват към Читалището, където под вещото ръководство на Таня Кузманова и Диана Шалева създават красота в бяло и червено. Моделите са най-различни, като всяка година се прибавят нови. Със средствата от продажбата на мартеници се подновяват носиите и се купуват обувки за малките танцьори. Тази традиция продължава вече пета година.

От самодейните състави към Читалището най-напред е сформирана Женска фолклорна група за автентичен фолклор. През годините тя е пяла на много сцени, утвърдила е името си и е спечелила редица награди. Не по-малко популярни, макар и по-млади, са и останалите самодейни групи – Мъжка фолклорна група „Войводите“, Женска танцова формация „Кръшно хоро“ и Детска танцова формация „Кръшно хорце“. Всички те са се изявявали на редица фолклорни фестивали, в това число и с международно участие, и са носители на много отличия. Последните спечелени награди са златен медал за мъжката и сребърен за женската певческа група в Националния фолклорен фестивал „По терлици и шевици“, проведен в село Царацово- Пловдивско, през септември миналата година.


„Имаме възможност да изнесем програма от минимум два часа“ – казва уверено Анна Донкова – председател на Читалищното настоятелство повече от десет години. Тя разказва за гостуването на всички самодейци от селото през октомври миналата година в телевизия СКАТ, където те са запълнили цялото ефирно време от два часа и половина в предаването „От българско по-българско“. Това е било второто им участие в предаване на тази телевизия. Сега амбицията на ръководителката е да регистрира ансамбъл в село Мосомище!


Читалище „Никола Й. Вапцаров – 1927“ е притегателен център за млади и стари не само с художествената си самодейност, но и с многото инициативи, които осъществява. От години през месец юни то организира лятна занималня. Нейни ръководители са доброволци, които имат различни професии. Те с удоволствие водят децата на посещение в различни учреждения и забележителни места като банки, поща, пожарна, манастира в град Хаджидимово, сеизмичната станция. Освен това организират за тях занимания по английски език и ръчен труд. Интересни са и литературните вечери, които се провеждат през цялата година. Жените в селото се радват на традицията тържествено да се чества Денят на родилната помощ. Утвърдено е и ежегодно излъчване на народен будител на селото. Голямо оживление настъпва, когато край басейна в местността Топлика се играе самодейният спектакъл „Вода и светлина“. С желание e подготвяна и тристранна среща между България, Гърция и Македония под наслов „Да възродим културните традиции и обичаи на Балканите“, на която селото два пъти е било домакин.


Успехите на читалището в село Мосомище са много. При това те се постигат въпреки неговата недобра материална база. Сградата е построена през 1961 година и отдавна се нуждае от ремонт. Изготвеният проект за нейното саниране и за цялостния и ремонт по Програма за трансгранично сътрудничество България – Македония не е одобрен. Самодейците правят каквото могат, но техните усилия не са достатъчни. Участниците в мъжката фолклорна група безвъзмездно са направили подобрения в читалнята и библиотеката, но от ремонт се нуждаят и залите за репетиция, и сцената… – цялата сграда! Дано след предвиденото обновяване на училището и детската градина в селото да дойде ред и на неговото читалище!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене