Веригата книжарници Хеликон уличена в цензуриране на български автори!?

Една от най – големите вериги книжарници ХЕЛИКОН, се очертава като един от най – големите „цензури“ в България. Независимо от факта, че все пак става въпрос за частно търговско дружество, ръководството на фирмата през годините е изхвърлило извън системата си касови и качествени български автори, заради пиперливият им език и страх от властта. Припомняме, че преди време същите се уплашиха от разследващатА книга за президента Росен Плевнелиев с автор Андон Тодоров. Ето и какво написа агенция ПИК тогава: 

Антон ТОДОРОВ – ЦЕНЗУРИРАН ОТ ХЕЛИКОН!

Веригата „Хеликон“ се уплаши да продава сензационната книга на Антон Тодоров „Досието на Плевнелиев“, разкри преди часове ПИК. Узнал за новината, авторът пожела да реагира на безпрецедентната цензура от страниците на ПИК. През 1969 г. руският писател–дисидент Андрей Амалрик написа малката, но фундаментална брошурка „Дали Съветският съюз ще оцелее до 1984-а?“ Книжлето излезе през 1969 г. и скоро се превърна в един от най-коментираните и изобличителни тукстове, описващи несъстоятелността на болшевишката диктатура в Съветите. Даже не съм си помислял да правя някакво сравнение между Амалрик и скромната ми личност. Подобни аномалии са ми чужди и далечни – не са мои. Но се сетих за това днес.“

Христо Стоянов – ЦЕНЗУРИРАН ОТ ХЕЛИКОН

Следващият, касов български автор е небеизвестният Христо Стоянов, автор на книгите „Скритият живот на една помакиня“ и „Разяният поп“, който от години не е предлаган в Хеликон, защото ръцете му се извиват тотално и имал проблеми с плащанията. В момента в Хеликон също има забрана за продаване на този автор, коментарит наши източници там. Книгите на Христо Калчев също за завряни в ъгъла, на въпросната вериго книжарници, показва справка в електронният им вариянт. Повече от заглавията на класика липсват, а тези които уж ги има са навряни в ъгъла и почти не се продават в книжарниците.

Христо Калчев – ЦЕНЗУРИРАН ОТ ХЕЛИКОН!

Скопо писателят Веселин Стаменов също реагира на цензурата на Хеликон. В социалнит емрежи той се оплака, че първо заявили солиден тираж от неговити книги, а след това явно запознали се със съдържанието им, бързо се уплашили и върнали тиража без аргументи. За негово щастие всичко което било продадено през това време му било платено.

Странно съвпадение се оказва, че повечето автори, които се цензурират от веригата книжарници Хеликон, са българсик, известни с острия си език, свободата да бъдат такива каквито са и да пишат това което мислят и най- вече са анти икономическата и политическата окупация на България. Книгата на Антон Тодоров, цензурата над Христо Стоянов, Христо Калчев, Георги Гавалюгов, Веселин Стаменов, клуб на писателите „Хорър“ и др. е явен пример, че българският автор се мачка, игнорира и се работи срещу него. От Хеликон за сега отказват коментар и мълчат както винаги за скритата гнусотия която вършат. На нас от Прес. БГ ни е интересон ако утре подлогите на Сорос натиснат семейство Панайотови – управители на Хеликон, да изхвърлят и великите ни литуратурни класици Иван Вазов и Захари Стоянов заради откровената им русофилия, какво ще стане? Ще се оправдаят, че са частна книжарница ли?

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене