Перник се превърна в зимен Рио де Жанейро (СНИМКИ)

В зимен Рио де Жанейро се превърна в Перник. В разгара на европредседателството ни, карнавален елит на Европа дойде в града за Международния маскараден фестивал.

Над 7000 сурвакари и кукери от цяла България ще дефилират днес и утре по улиците на Перник. Екзотични карнавални групи от Испания, Италия, Гърция, Словения, Румъния, Албания, Македония и Сърбия ще се включат в маскарада.

„C тoвa, ĸoeтo виe вършите тyĸ в Πepниĸ, пoдчepтaвaтe нaй-вaжнoтo, чe oбeдинeниeтo e тoвa, ĸoeтo пpaви cилaтa. Гopдeя ce c тoзи гpaд и тoзи фecтивaл“, каза президентът на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) барон Хенри ван дер Кроон. Кралят на карнавалите на Европа подчерта, че това е най-големият маскарад в Европа, а нашите кукери са уникални и без аналог в света. Благодарение на маскарадния фестивал, Перник е член на ФЕКГ.

С пищно шоу започна фестивалът още снощи. „Фестивалът в Перник е символ на националната ни идентичност, носи неповторим заряд и ни дава самочувствието, че сме велик народ. Не случайно това зрелищно събитие е част от представянето на страната ни по време на европредседателството, защото то е неделима част от световната културна съкровищница“, каза при откриването председателят на парламента Цвета Караянчева. Сред официалните гости беше и омбудсманът Мая Манолова. Кметицата на Перник Вяра Церовска пожела „да бъдем заедно около страстния танц край огъня, в който винаги побеждава доброто“.

Президентът Георги Първанов е майсторил кукерски маски като малък. В неговото родно място – село Ковачевци, кукерската традиция е една от най-силните. Традиционно всяка година там се провежда празник, наречен Долината на маските. „Помня колко се вълнувах като малък дали ще минат кукерите вкъщи. Рисувах маски. Като по-голям ги и правех. Истинска магия е“, призна неотдавна Георги Първанов.

pik.bg

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене