Илия Борисов: Кичът няма място в храмовете

В някои храмове се вкарва битов кич, елементи, които нямат място в молитвения дом. За това алармира реставраторът Илия Борисов от Исторически музей-Благоевград.

Притеснителното е, че и след извършена реставрация, битовизмът отново залива дадени църкви.

„Ние трябва да опазим това наше богаство, а не вечно да чакаме европейски средства, за да съхраним нашите храмове”, смята Борисов.

Според него е недопустимо в светите обители да се поставят странни мебели, покривки, лампиони. Трябва да се спазват каноните. Защото има стандарти, които определят дори начините на климатизация в храмовете, на поддържането им. И тук не става въпрос само за поддържането им, както и само за тези църкви, които са с национално значение.

„Не може местният клисар или жената, която се грижи за храма и държи ключа, да определя външния вид и да добавя неща, които са далече от ритуалите. Ние имаме един езически вкус, той е унаследен, но все пак църквата трябва да се вземе в ръце. Има драстично изоставени храмове. Някои буквално са осквернени”, казва реставраторът от благоевградския музей.

Има срутени храмове, не само без покрив, но и изоставени отвътре, в лошо състояние, буквално са превърнати някои от тях в тоалетни.

„Издраскването на стенописите си е чист вандализъм”, категоричен е Борисов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене