Край на грипната ваканция! Учениците от Благоевград влизат УТРЕ в класните стаи

Учениците в община Благоевград влизат утре в класните стаи. Грипната ваканция няма да бъде удължавана, това заявиха вчера от Регионалната здравна инспекция в Пиринско.

„Категорично заявявам, че след предприетите мерки за овладяване на грипната обстановка ваканцията остава за три учебни дни, на 25 януари /четвъртък/ учебните занимания се възстановяват”, потвърди директорът на „Надзор на заразните болести“ д-р Веселка Мончева.

Задължително остава извършването на сутрешен филтър от медицинските сестри в детските заведения и училищата с цел недопускане на болни деца от грип и ограничаване на контактите, поясни още д-р Мончева. Проветряването и дезинфекция на под и повърхности в детските заведения също са задължителни.

Регионалната здравна инспекция продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболяемостта от грип и остри вирусни инфекции, грипната епидемия в община Благоевград продължава, преустановени са детски и женски консултации, както и планови операции и свиждания в болниците.

Завишаване на епидемичните стойности, както „Струма“ писа, има и в община Белица и община Петрич, но там и вчера не са достигнати критичните за обявяване на грипна обстановка. Спокойна засега остава обстановката в Сандански и Гоце Делчев.

Д-р Мончева препоръча болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение. Тя допълни, че това е въпрос на лична отговорност към себе си и към другите, най-добрата предпазна мярка е ограничаване на контактите с болни хора. При наличие на симптоми на грип да посетят личните си лекари и да не ходят болни на работа. При грип самолечението е опасно и може да доведе до усложнения с дихателна недостатъчност. Рискова група са хората с хронични заболявания, бременни жени и деца.

/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене