Вино тече от чешмите в Делчево за Трифон Зарезан

Двудневен празник на виното по повод Трифон Зарезан събира много туристи в гоцеделчевското село Делчево. С всяка изминала година гостите са все повече. И има защо да бият път до селището. Тази година те ще опитат вино и ракия от три държави – България, Гърция и Холандия, приготвени от изкусни майстори. Събитието ще се проведе на 10 и 11 февруари.

В първия ден на уикенда са конкурсите за най-добър винопроизводител и производител на ракия. В оспорваната надпревара ще участват холандският предприемач Вилям Ван ден Берг, който има дом в селището и притежава 5 къщи за гости там, както и десетки гърци от област Драма. Битката ще е в четири категории – за бяла и за оцветена ракия, за бяло и червено вино, уточни кметският наместник на селището Иван Панайотов. Гръцките гости са производители на тези напитки, това е основната им дейност. Дегустацията на предоставените за участие в конкурса напитки ще започне в 14.00 часа. Заради многото кандидати за слава процедурата ще продължи до късно вечерта. „Вино ще се лее не само от бъчвите, но дори и от чешмите в селото ни. Те се монтират специално за празника и по тях тече еликсирът на боговете, а не вода. Бяло и червено вино ще има за всеки до насита“, увери кметският управник.

Празникът за Трифон Зарезан ще продължи и в неделя. Местни жители и гости от региона и Гърция ще зарежат лозовите масиви край селището, в местността Баира. Тук ще бъде общинският управник на Гоце Делчев Владимир Москов, поканен е и областният управител на Благоевград – Бисер Михайлов. Очаква се да пристигнат от Гърция кметът и областният управител на Драма. Управниците също ще зарежат лозята, а след това ще се хванат на хорото на площада в селото. В тържеството ще се включат стотици самодейци от целия Неврокопски край.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене