Това са 4-те най-мощни комбинации от храни, които ще ви предпазят от най-тежките болести

Почти всички хранителни продукти имат определен набор от хранителни вещества, но тяхното получаване не е толкова просто. Някои микроелементи и витамини се трансформират толкова бързо, че тялото просто няма време да ги използва. За да не загубите ценни свойства на храната, съчетайте го с идеалните „партньори“: това е не само вкусно, но и много добро за здравето.

1. СЛАДКИ ПИПЕРКИ И БОБОВИ РАСТЕНИЯ – ИЗТОЧНИК НА ЖЕЛЯЗО И ВИТАМИН С

Бобови растения – богат източник на желязо. За разлика от хемото (месото), което се абсорбира от организма с 15-30%, желязото от бобовите растения се абсорбира само от 3-5%. За да се предотврати развитието на анемия, бобът и бобовите растения се препоръчва да се комбинират с плодове и зеленчуци, богати на витамин С .

В 100 грама сладък български пипер се съдържа 250 мг аскорбинова киселина, затова ще е излишно да се приготвят яйца или салата с тези съставки. Такава „двойка“ ще бъде особено полезна за вегани и вегетарианци.

2. ДОМАТИ И БРОКОЛИ СРЕЩУ РАК

Има огромен брой рецепти, при които доматите се комбинират с броколи. Добавете ги към вашата диета, тъй като тези продукти имат добри антитуморни свойства. Учените потвърдиха това по време на експеримент на пациенти с рак.

При животни, които ядат само домати или броколи, туморите намаляват съответно с 34% и 42%. Плъховете, хранени с комбинация от двата продукта, едновременно подобряват темповете си с 52%.

3. ЗЪРНЕНИ КУЛТУРИ И ЛУК – ИЗТОЧНИЦИ НА ЖЕЛЯЗО И ЦИНК

При пълнозърнестите храни (ориз, елда, овесено брашно, царевица, пшеница) се съдържа много желязо и цинк, но тези вещества са слабо абсорбирани от организма. Помогнете им да останат по-дълго и да изпълняват работата си в комбинация с лук или чесън, богат на сяра. Трябва да се отбележи, че тези продукти перфектно взаимодействат както в суров, така и в термично обработен вид.

4. ДОМАТИ И ЗЕХТИН ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ИНСУЛТ

Зехтинът и доматите са в основата на средиземноморската диета , известна с положителния си ефект върху работата на сърцето и мозъка. Маслиновото масло съдържа големи количества олеинова киселина, значително намаляваща нивото на вредния холестерол . Заедно с доматите, богат на ликопен (антиоксидант), това масло се превръща в щит за сърдечно-съдови, неврологични заболявания и стареене.

/ Zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене