Предепидемична обстановка в Петрич

„Най-много засегнати от грипния вирус са деца от кърмаческа до 4-годишна възраст, следвани от възрастовата група 5-14 годишни”, каза директорът на „Надзор на заразните болести“ д-р Веселка Мончева. Тя поясни, че здравни експерти са посетили на място педиатричните кабинети в сградата на бившата Стоматология и установили, че приемът на деца с остри вирусни инфекции е бил силно завишен.

Ето какво поясни д-р Веселка Мончева: „Завишване на заболеваемостта от грипен вирус има и в община Петрич, където в момента епидемичните стойности са заболели 140 на 10 000 души, при достигане на критичните стойности от 200 болни на 10 000 души ще се обяви грипна епидемия. В община Сандански епидемичните стойности са 97 на 10 000 население, в община Разлог и Гоце Делчев заболеваемостта е под 50 на 10 000. Здравните специалисти очакват завишените стойности на заболеваемост в община Благоевград да се овладеят до 7-10 дни.

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Пиринско д-р Калоянов поясни, че са издадени предписания до лечебните заведения с противоепидемични мерки, включващи спиране на плановите операции и свижданията в лечебните заведения, медицинския персонал трябва да работи с четирислойни марлени маски, спират се и детски, женски консултации и профилактични прегледи, извършващи се от общопрактикуващите лекари, както и имунизации и реимунизации.

Задължително трябва да се извършва сутрешен филтър от медицинските сестри в детските заведения с цел недопускане на болни деца от грип и инфекции”, уточни още д-р Калоянов. Той препоръча и по-често проветряване и извършване на дезинфекция на под и повърхности, както в детските заведения, така и в домашни условия.

Припомняме, че грипна епидемия бе обявена в петък в община Благоевград от Регионалния център по здравеопазване.

Връчено е предписание до Регионално управление на образованието за грипна ваканция на учениците от община Благоевград от понеделник /22 януари/  до сряда /24 януари/.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене