Няма държава за благоевградската олигархична фамилия Тозев!

Калина ИВАНОВА

КРЪСТНИКЪТ – ГЕОРГИ ТОЗЕВ ПОЛЗВА ДЪРЖАВАТА КАТО „МАЙКА ХРАНИЛКА“! Дребният и среден бизнес в югозападната столица се пита – как така на нас за 10 000 лева дългове ни правят запор, за Тозеви институциите си затварят очите!

Гневно писмо до редакцията на вестник Топ Преса – югозападният таблоид, от представители на дребния и средния бизнес срещу фирма „Макиз“ООД, собственост на Георги Тозев Тозев, пристигна преди дни. Целта на депешата е възмущението, че тази благоевградска фирма ползва държавата като „майка хранилка“. Тозев, който е ортак със сина на собственика на „КФМ“ Тодор Наков – Николай Наков, техните имат дългове към държавата в размер на над 329 хил. лв. Припомняме, че през 2011 година фирма „Макиз“ООД ппечели концесията за ГУМ-Благоевград , при следните условия:
1. Срок на концесионния договор – 25 години;
2. Размер на годишното концесионно заплащане – 274 000 лв. без ДДС.
3. Гратисен период, през който концесионерът се освобождава от заплащане на годишното концесионно плащане – 18 месеца, считано от датата на влизане в сила на договора за концесия.
4. Общ размер на инвестициите – 15 366 212 лв., разпределени по години както следва:
– за първата година и шест месеца – 7 334 363,00 лева, без ДДС, или минимална сума в евро 3 750 000 евро без ДДС;
– за шестата година – 3 063 441;
– за тринадесетата година – 2 229 646 лева без ДДС, или минимална стойност в евро 1 140 000 без ДДС;
– за двадесетата година инвестиции в размер на 2 738 162 лева без ДДС, или минимална стойност в евро 1 400 000 / без ДДС.
5. Концесионерът се задължава да обособи самостоятелни обекти за собствениците с признато право на собственост върху сградата в размер на 2,71 % ид.ч.през първата година и половина на концесионния договор.
6. Обвързващото предложение и офертата на “МАКИЗ” ООД са неразделна част от договора за концесия.
Към днешна дата ГУМ вече е „LARGO“ МОЛ и работи, няколко известни бранда са се настанили в обновената сграда в центъра на града.
Преди година и половина, през март 2015 година, ние писахме, че в града вървят слухове,че концесионерите са внесли молба до община Благоевград за намаляване на концесията на половина. Сама по себе си идеята бе доста скандална, тъй като ако се случи това щеше означава, че ще се нарушат условията на цялата концесията. Хората в града коментираха,че една подобна стъпка е повече от абсурдна , защото фирма „Макиз“ООД е спечели концесията с оферта в която именно стойността е била от решаващо значение.По този начин другите кандидати които са се явили тогава имат право да се противопоставят,че по един или друг начин са били ощетени.
Тогава потърсихме за коментар Георги Тозев, той обаче заяви,че не може да коментира въпроса и нито потвърди, нито отрече намерението да се депозира молба или наличието на такава за намаляване на концесията.
Член на Комисията по следприватизационен и следконцесионен контрол тогава внесе малко повече яснота по въпроса, като потвърди ,че такава молба има.
Това не се случи, но явно е било продиктувано от финансови притеснения, които вероятно концесионерите са имали. Въпреки, че МОЛ Ларго е притегателно място за много хора, а помещенията са напълно заети от наематели и то със солидни наеми, явно печалбите не оправдават очакванията на фирмата концесионер и тя не успява да плаща задълженията си, както стана ясно днес.
Бел. ред. – Само да знаете, че тази информация няма да я прочетете в други медии, понеже човек на Тозев разнася пликове с 500 лева по редакциите на местните ни журналисти!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене