Любовта на Яворов събра млади хора в ателието на неврокопския художник Николай Маринов

Продължават събитията в НПГ “Димитър Талев” в град Гоце Делчев, посветени на годишнината от рождението на поета Пейо Яворов.
Какво по-подходящо място за литературен разговор, посветен на живота, творчеството и любовта на Яворов от ателието на талантливия неврокопски художник и поет Николай Маринов?
Тук се срещнаха няколко поколения българи, ценители на изящния стих, поезия, живопис…изкуство… – ученици от 11. клас на НПГ „Димитър Талев“ заедно със своите учители по български език и литература.
Под звъна на стенния часовник, сред аромат на бои и заобиколени от четките, с които художникът създава своето изкуство, протече приятен и непринуден разговор за човека, който е нарисувал с думи едни от най- красивите и незабравими произведения в българската литература. 


Учениците, под ръководството на преподавателя се Кирил Малаков, бяха подготвили откъси от писмата между Мина Тодорова и Пейо Яворов, при прочита на които чувствителната душа на художника не остана равнодушна. Вълнение обзе всички гости на художника.
Той, от своя страна, ги поздрави със стихотворение и им пожела да „обичат страстно, но не гибелно“.

/hronika-bg

снимки: НПГ “Димитър Талев”

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене