Трифон Зарезан зарязва лозята в с. Дъбрава

Празникът, посветен на Трифон Зарезан в благоевградското село Дъбрава, тази година ще е на 3-ти февруари. Най-добрите майстори на еликсира ще премерят сили и ще бъде излъчен „Цар на виното“ 2018 г. Оценяването ще се извършва от тричленно жури от технолози. Победителят в надпреварата ще получи като награда буре за вино с дърворезба. В програмата се предвижда водосвет за здраве и берекет на всички винари и лозари, възстановка на автентичен обичай по зарязване на лозята и богата музикална програма.

На празника ще е и самият Трифон Зарезан. Очаква се кметът на община Благоевград – Атанас Камбитов, и свети Трифон да зарежат лозовите масиви в селището. Рано сутринта ще започне дегустацията на вината, направени от местни производители.

Точно по обяд ще е обявяването на победителя, който ще бъде коронясан за „Цар на виното” от самия светец и ще поведе шествието за ритуала по зарязване на лозята. Народното веселие и стартът на музикалната програма ще са пред кметството в село Дъбрава. Там ще бъдат наградени и останалите участници в конкурса. Грамоти ще получат стопаните на всички наградени вина в различните категории – „Най-хубаво бяло вино“, „Най-деликатно вино“, „Най-тежко вино“, „Най-дълга глътка“, „Най-изтънчено вино“ и „Вино с характер”.

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене