Гадателите в списъка с професиите, за които се плаща патентен данък

В списъка с професиите, за които се плаща патентен данък в Дупница, фигурира и професията „Гадател/гадателка“. Стойността на патентните данъци за тази професия е зонирана. В първа зона попадат гадателите в Дупница, като за да практикуват дейността, са задължени да платят годишен патентен данък от 5500 лв. За техните колеги от по-големите села от община Дупница годишната такса е 3000 лв. В най-малките села в Дупница гадателите трябва да внесат 2500 лв. в общинската хазна.

Справка в Данъчна служба в Дупница сочи, че за миналата година нито една врачка от община Дупница не е платила патентен данък. От началото на тази година до момента също няма плащане по това направление.

А само в Дупница са известни 5 гадателки. Във всеки един квартал в града има по една врачка, която предсказва бъдещето на клиентите си. В кв. „Ценеви“ гадателка лее куршум и по фигурите в оловото предсказва бъдещето. В центъра на Дупница има още 2 гадателки, едната от които си е наела дори офис в хотел. В дупнишкото село Бистрица гадателката Искра от години приема хора, изпаднали в беда, и им предсказва бъдещето.

Дупничани са луднали да търсят помощ от врачки за проблемите в семейството им. Пред домовете на гадателките постоянно има чакащи да узнаят бъдещето си. Възрастна жена коментира пред репортер на вестник „Струма“:

Всичко е луднало по врачки, те не решават проблемите на хората, ние сами трябва да си ги решим, да търсим проблемите в нас, а не в тези около нас. Масово хората се страхуват от магии, магии няма. Магията сме ние, хората, в нашето поведение спрямо другите – както ние се отнасяме с тях, така и те с нас”, заяви дупничанката, която не пожела да се афишира.

Както вестник „Струма“ писа, преди няколко години архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски заяви: „Хората в Дупница непрекъснато се занимават с магии, лошото е, че идват и в храм „Св. Георги“ и се занимават с техните дяволски дела. Виждал съм как жена пали свещ наобратно, което според магьосниците, ако запалиш свещта наопаки и повтаряш името на даден човек, то го очаква смърт. Непрекъснато се намират цветя, овързани с червени конци, и косми, сложени по иконите. Някои купуват за по 90 лв. половин литър вода, в която е къпан мъртвец, и с него поръсват хората, на които искат да им се случи нещо лошо”, заяви тогава отец Г. Паликарски.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене