Имот спира Банско за Сребърния извор в Добринище

Община Банско иска да облагороди и социализира прочутия Сребърен минерален извор в град Добринище. Заради лековитата вода тук всеки ден идват стотици хора от съседните населени места, от други общини, пътници от цялата страна и чужбина. Да се слезе до живителната течност не е много лесна работа, при положение, че носиш туби и шишета.

„Непрекъснато този въпрос стои на дневен ред не само на общинското ръководство, но и на общинския съвет. Изготвен е идеен проект за развитието на целия район край извора, но засега не можем да направим работен проект. Причината е, че община Банско получи на концесия минералната вода, но земята край Сребърния извор е частна собственост”, заявиха експерти в общината.

Водят се преговори със собствениците вече няколко години, за да се купи имота от тях, но те настояват да получат много високи суми. Поставената нереално висока цена спира развитието на района. В идейния проект се предвижда изграждането на беседки, на пейки, на хубави стълби, засаждането на цветя и много зеленина. Но това ще стане, ако се разреши въпроса със собствеността на земята и тя стане общинска.

Водата в Сребърния извор е годна не само за миене, но и за пиене, твърдят местните хора. Температурата й е между 30 и 40 градуса, богата е на сребърни йони. Тя е бистра, без мирис и утайка, слабо е минерализирана. Лечебните й свойства се знаят от десетилетия, изследвана е многократно от специалисти. Не само тукашните, но и хората от съседните общини, както и от цяла България, са научили, че водата лекува много болежки на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични, кожни, бъбречни и стомашно-чревни заболявания, невралгии, ишиас, лумбаго, ревматизъм, жлъчка, бъбреци, цистити, кожни заболявания и други болежки.

„Най-много помага за лечение на очите. Те трябва да се плискат с водата по няколко пъти на ден. Сребърната вода е много ценна и за рани, с нея те заздравяват много бързо и не болят толкова много”, казва кметът на Добринище – Китан Галчев. /kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене