Без категория

Започва изграждането на специален център за информация, адаптация и интеграция на граждани на трети държави на територията на Община Гърмен

DSC00538

На 25.04.2014 г. в заседателната зала на общинската администрация в Община Гърмен се проведе първа пресконференция по проект „Създаване на център за информация, адаптация и интеграция на граждани на трети държави на територията на Община Гърмен”, на стойност 217 295,48 лева, финансиран по схема „Интегрирана схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализиране на дейности, целящи внедряване в практиката на „Общите основни принципи на политика за интеграция на имигранти в ЕС” и устойчиво укрепване на капацитета за реализация на тези дейности“ Схема BG EIF 2012/01.
Г-жа Минка Капитанова, кмет на Община Гърмен изтъкна важността на проекта както за общината, така и за Област Благоевград.
Ръководителят на проекта г-н Радослав Киневирски представи основните цели на проекта пред представители на регионални и местни медии, служители от общината и представители на местната общност. Целите на проекта включват:
• Спомагане за успешна социална, психологическа, образователна, икономическа и културна адаптация и интеграция на граждани на трети държави в България;
• Повишаване информираността на имигрантите за правата и задълженията им на територията на Република България;
• Подпомагане достъпа до институции и услуги, с оглед ефективна адаптация, гражданска ориентация и интеграция в обществото.
Центърът ще разполага с:
• Печатни издания за успешна адаптация и интеграция на граждани на трети държави;
• Информационни материали, популяризиращи центъра и основните права и задължения на гражданите на трети държави;
• Интернет страница с пълна информация за проекта;
С реализирането на иновативния проект Община Гърмен се стреми към подобряване на качеството и ефективността на обслужване на имигранти и към насърчаване на междукултурния диалог. Цели се противодействие на нелегалната имиграция и разработване на успешни интеграционни политики спрямо легалните имигранти от трети държави, както и равенство между половете и недопускане на дискриминация, което прави проекта социално отговорен и в услуга на легалните имигранти от трети държави.

DSC00543

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене