Без категория

Националния печат

печат

“24 часа”

Пращат писма, ако има опростени дългове

Едно телефонно обаждане от колцентъра на Националната агенция за приходите вече се приема като действие, което автоматично удължава срока за опрощаване на стари задължения по давност от 5 на 10 години.

“Сега”

Хазартните игри получили щедър подарък от хазната

Щедър подарък от хазната е получил част от хазартния бизнес у нас. Организаторите на лотарийни игри и игри от типа бинго и кено се оказаха освободени изцяло от такси за организиране на хазартна дейност.

Вече четвърти месец този бизнес работи, без да внася нищо извън обичайния за всички корпоративен данък в държавния бюджет.

Съдебната власт предпочита да работи с 6 банки

Шест са банките, с които са избрали да работят 2/3 от органите на съдебната власт. Това става ясно от справка, предоставена на „Сега“ от Висшия съдебен съвет. Най-много съдилища и прокуратури са клиенти на УниКредит Булбанк – общо 83, а 58 са избрали ОББ. Следват ДСК, ЦКБ, СЖ Експресбанк и Сибанк, които обслужват между 37 и 20 структури на съдебната власт. Общо 15 са банките, с които работи съдебната система, в това число и БНБ.

“Капитал Daily

БДЖ може да се раздели с част от активите си

БДЖ не плаща на най-големия си кредитор и затова е възможно да започне разпродажбата на 3407 товарни вагона и на 25-те дизелови мотриси Siemens на държавните железници. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта Данаил Папазов.

„Газпром“: Строителството на „Южен поток“ започва лятото

Строителството на българския участък на „Южен поток“ ще започне през лятото, а полагането на тръбите в морската отсечка на газопровода ще стартира през есента. Това обявиха от руската компания „Газпром“ ден след като Брюксел предупреди, че България ще понесе санкции, ако проектът бъде изграден или започне да работи в нарушение на европейското законодателство. Това стана след среща на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер във връзка с подготвяните промени в Закона за енергетиката, които да изключат „Южен поток“ от европейските правила.

“Труд”

Чакаме бум на местен газ през 2016 година

Рекорден добив на местен газ очаква България през 2016 г. Тогава от находища в страната ще се добиват 1,5 млрд. куб. метра синьо гориво годишно или една четвърт от потреблението. Това е записано в плана за развитие на държавната “Булгартрансгаз” за периода 2014-2023 г. Предстои той да бъде одобрен от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Според нея бум на местните добиви ще има още през 2015 г., когато те ще са 800 млн. куб. метра.

Споровете за повече пари в новия бюджет започнаха

Споровете за бюджета през 2015 г. вече започват, а министрите са готови с исканията за повече пари. Това става ясно от стенограма на заседание на кабинета, на което се разглежда средносрочната бюджетна прогноза за 2015-2017 г. Приемането е първата стъпка от подготовката на бюджета за догодина.

“Стандарт”

Данъчни звънят след празниците

Ако не сте платили данъците върху доходите си до 30 април, очаквайте след Гергьовден позвъняване от Националната агенция за приходите. За разлика от други години, сега служителите от НАП ще действат много бързо. Още през май те ще преслушат всички, които не са се издължили към хазната в срок. Той изтича в края на април. Заедно с подаването на данъчната декларация трябва да се внесат и дължимите налози.

Пестим хилядарка от такси по нов кредит

Ако решим след три месеца да изтеглим ипотечен кредит от 100 хил. лева, той ще ни излезе с 1000 лв. (или 28%) по-евтино. Това става възможно, след като първата битка на законодатели и граждански организации срещу банките бе спечелена в полза на потребителите. Промените в Закона за потребителския кредит, които позволяват намаляването на таксите, влизат в сила след 22 юли 2014 г.

“Монитор”

Друсат марихуаната със смъртоносен химикал

Марихуана, друсана със смъртоносен химикал, за да бъде по-силна и по-скъпа, вече се продава по улиците в България. Обикновената трева, която е най-лесна за гледане и най-лесно достъпна, се суши и обработва с веществото UR-144, което от 2012 година е забранено. За честите случаи на злоупотреба с този синтетичен наркотик потвърди пред „Монитор” токсикологът д-р Петко Загорчев.

Ученик посякъл с брадва майката и детето в Джебел

Ученик от 12-и клас е посякъл с брадва 24-годишната Джейлян Юсуф и 7-годишната й дъщеричка Джейда с брадва. 18-годишният Мерт Мехмед е бил задържан от полицията в 1 часа през нощта в неделя, само 7 часа след като съседи се натъкнаха на полуразложените трупове на майката и детето. Засега Мерт е и единственият заподозрян за кървавата баня.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене