Опасно мръсен въздух в цялата страна от началото на годината

Това показва справка на NOVA в бюлетина на Изпълнителната агенция по околна среда

Още в първите дни на 2018 година нивата на замърсяването с фини прахови частици достигна рекордно високи нива в над 10 града у нас. Това показва справка на NOVA в бюлетина на Изпълнителната агенция по околна среда.

Автоматичните станции за измерване на качеството на атмосферния въздух в Бургас и Горна Оряховица, например, отчитат наднормени стойности във всеки един от дните от 1 до 7 януари. В първите часове на годината запрашаването в Горна Оряховица е било почти три пъти над допустимите стойности, а в Бургас всеки един от дните хората са дишали въздух, наситен с прах около два пъти над нормата.

Атмосферният въздух е бил най-отровен на 1 януари, когато 19 станции са отчели превишения на допустимите норми. Рекордът се държи от София – станция „Хиподрума” е отчела замърсяване пет пъти над нормата, станциите „Павлово” и „Надежда” са регистрирали превишаване от почти четири пъти над праговите стойности. В същия ден повече от два пъти над нормата са били фините прахови частици в Благоевград (2.85), Горна Оряховица (2.88), Плевен (2.03), Пловдив-Тракия (2.06), Пловдив-Каменица (2.27) и Смолян (2.66).

Най-много станции с наднормени нива на праховите частици са отбелязани на 7 януари – общо 22 в цялата страна. Най-високи нива отчитат измервателните станции в столичните квартали „Надежда” (3.07) и „Хиподрума” (2.58) и в ж.к. „Тракия” в Пловдив (2.46).

Праховото замърсяване често води до дихателни и сърдечно-съдови заболявания. По данни на Световната здравна организация всеки ден в страната умират средно по 50 души, пряко или косвено заради мръсния въздух. Смъртността в България по този показател е три пъти над средното за Европа.

/nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене