Вицепремиерът Валери Симеонов с коментар за втория лифт на Банско: Протестират набедени еколози, които са на хранилка на конкурентни курорти на чужди държави

Набедени еколози, които са на хранилка на конкурентни курорти на чужди държави, протестират срещу изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Това мнение изрази категорично вицепремиерът Валери Симеонов пред „България он еър“.

Вчера в 10 града у нас се проведоха поредни протести срещу предвиденото от правителството ново съоръжение в курортния град, но в същото време се състоя и контрапротест. Според Симеонов протестите на природозащитниците са платени от чужди държави, които имат интерес „да се провокира непрекъснато оспорване на нови инвестиционни проекти в България“.

„Протестите имат чисто икономическа причина. Те са финансирани с външни средства. Нямам доказателства, защото не съм заснел фактурите, а и такива плащания не се извършват в България“, коментира гостът в „България сутрин“.

Валери Симеонов добави, че в протестите съвсем не на място участват и политически партии. „Колегите от „Да, България“, ДСБ и БЗНС можеше да си спестят това участие – рано е още за избори. Такива не се задават, за да се започва кампания“, настоя той и поясни, че изброените политически формации се обозначават с протестите в защита на парк „Пирин“.

„Третата група са младите хора, които се увличат по лесно разбираеми и повърхностни лозунги“, каза още вицепремиерът за участващите в протести. „В концесионната територия няма вековни гори! Те са обособени в биорезервати, които са ясно обозначени„, отсече Валери Симеонов и определи твърденията на природозащитниците като лъжливи и нелогични.

„Не може да изтъкнеш аргумент „заплатите в региона падат“, което не е истина. Какво печели концесионерът от втория лифт? Нищо! В момента хиляди ски туристи си плащат карта за лифт и чакат между час и половина и 3 часа. Когато се пусне вторият лифт, ще чакат час и половина, но цената ще бъде същата“, смята вицепремиерът.

Един от тримата лидери на „Обединени патриоти“ заяви, че е имал сериозен разговор по темата с премиера Борисов, като двамата били с обща позиция за Банско и другите ски курорти у нас. Симеонов увери, че коалицията е стабилна. Ще има проблеми и занапред, въпросът е да се намира диалог, уточни той.

Вицепремиерът коментира и евентуалното приемане на Истанбулската конвенция, която разбуни духовете и разгневи Патриотите. „Отговорно сме заели позиция, че в нея има капани  – определени членове, които няма как да приемем“, посочи Симеонов. По думите му един от тези капани е дефиницията за пол. Всички останали текстове са добри, най-вече срещу насилието над жени, смята той.

Валери Симеонов изрази увереност, че жестокото шесторно убийство в Нови Искър ще бъде разкрито. Припомняме, че в момента полицията издирва 56-годишния Росен Ангелов за кървавата баня в новогодишната нощ. „Прекалено тежко е престъплението, прекалено много улики са оставени, доверявам се на полицията. В българското общество се насажда прекалено много паника и страх. Не трябва да се втренчваме прекалено много в негативните събития, защото ги има навсякъде“, коментира вицепремиерът.

/pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене