Протести „за“ и „против“ втори лифт в Банско

Протести срещу решението на правителството да даде възможност да се строят нови лифтове и ски писти в парк „Пирин“ текат в 10 града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград.Те са под наслова „Спасете Пирин! Спасете България!“. Протестиращите искат отмяна на правителственото решение и оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Най-масов е протестът в София. Протестиращите издигат платна с надпис: „Пирин е в беда, спасете го сега”, „Не даваме вековните пирински гори на олигарсите” и „Искаме законност, Банско е балон”. Протестиращите ще преминат покрай Министерски съвет до Народния театър „Иван Вазов”.

Междувременно обаче хората, които искат да има втори лифт в Банско, излязоха на контрапротест на главния път за Гърция Е-79. Сред протестиращите там са кметовете на Банско Георги Икономов и на Благоевград Атанас Камбитов. Те са категорични, че втори лифт в Банско трябва да има, за да има развитие на туризма в региона. „Искаме бъдеще за децата си!“, гласи надпис на платната на недоволните.Протестиращите готвят нов протест на 11 януари в София.

Контрапротест имаше в Симитли и в Поморие.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене