Страшно утро в Пиринско! Силно земетресение разклати Гоце Делчев

Силно земетресение с магнитуд 5.2 по скалата на Рихтер разклати България, Гърция и Македония рано тази сутрин в 6:24 часа. Епицентърът е на около 30 км югозападно от Петрич в гръцка територия край Дойранското езеро. Трусът е усетен навсекъде в Югозападна България.

Данните на Европейския сеизмологичен център сочат, че земетресението е с дълбочина 10 км и е със сила 5 по Рихтер.

„Към този момент нямаме подадени сигнали за материални щети“, каза по Нова телевизия кметът на Петрич Димитър Бръчков. Той уточни, че в момента се събира информация от всички кметове и кметски наместници на населени места в общината.

Тази нощ общо 7 земетресения с магнитуд над 2.0 по скалата на Рихтер са регистрирали от Националния инситут по Геофизика, Геодезия и География към Българската академия на науките в този район.

Земните недра са се разклатили за първи път в 0:16 часа. Тогава е регистриран трус с магнитуд от 4.2 по скалата на Рихтер. Три минути по-късно е регистрирано земетресение от 3.4 по Рихтер. В 0:45 е станало още едно земетресение (2.0 по Рихтер). В 1:00 часа е станал още един земен трус, който е бил със сила от 4.0 по скалата на Рихтер. В 4:40 часа земните недра отново се разклатили, но значително  по-слабо (2.0 по Рихтер).

В 6:24 е регистриран и най-силният трус от 5.2 по скалата на Рихтер, който е усетен в цяла Югозападна България. В 6:28 е регистрирано още едно земетресение с магнитуд 3.8.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене