11 сурвакарски групи гонят злото от Петрич

11 групи от кварталите на град Петрич ще се включат навръх Сурва, 1 януари, в „Станчинарски игри”. Традиционната и изключително атрактивна проява ще започне в 11 часа в първия ден на новата 2018 г. на сцената срещу сградата на общината.

По данни на ръководителите на станчинарски групи над 800 души ще участват в гоненето на злото. Всички участници ще се представят с дефиле. Маршрутът, по който групите ще се движат, започва от кръстовището на улиците “Яне Сандански“ и “Цар Борис ІІІ“, ще продължи по улица “Цар Борис ІІІ“ до кръговото кръстовище пред кметството. Всяка една станчинарска група разполага с 20 минути, за да представи своите маски, персонажи, обреди и обичаи, както и хореографията на русалиите.

Всичко се включва в крайната оценка на журито за цялостна изява. Освен класираните на първите три места групи, ще бъдат връчени и шест специални награди.

Всички групи ще бъдат удостоени с грамота за участие, а първите три и с плакет. За цялостната организационно-техническа подготовка станчинарските групи получават финансово подпомагане от община Петрич.

При провеждането на станчинарските игри не се допуска използването на остри метални предмети, пиротехнически средства, както и уреди и предмети, застрашаващи живота и здравето на участниците и публиката. Това е уточнено на проведена предварително работна среща с ръководителите на станчинарските групи в Петрич.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене