Над 200 протестиращи блокираха Е-79 за 15 минути в подкрепа на втори лифт над Банско

Над 200 протестиращи блокираха за 15-ина минути главен път Е-79 край Симитли при разклона за Банско. Участниците в акцията настояват за окончателна позиция на правителството за втория кабинков лифт над зимния курорт  и магистрала „Струма“. Протестът е точно в момент, в който Министерски съвет решава дали да даде зелена светлина за строеж на втора кабинка. Протестиращите се заканват, че ако властта отново отложи решенията, през януари ще блокират границата с Гърция.

В протеста, освен банскалии се включиха и жители на още две общини. Те бяха водени от кметовете на курортния град и на Симитли – Георги Икономов и Апостол Апостолов.

„Зелените” много, много успешно и умело лъжат и това го правят от години наред. Не знам защо разумни хора все още им се връзват. Естествено, че няма как да има сеч на вековни мури, защото първо това е забранено от закона, второ – никой не може да каже, че ще има каквато и да е сеч и къде ще бъде тази сеч, защото все още не се знаят трасетата на кабинка, на допълнителни лифтове, на допълнителни писти. Че ще има сеч – естествено, няма как да се строи лифт, без да се секат дървета”, каза кметът на Банско Георги Икономов.

Според него ще се отсекат около 2 000 куб. м. при годишен прираст на гората около 80 000 кубика, тоест една нищожна част.

„На фона на ползите, които ще има местната общност, ски туризма, целият регион, и това колко ще запазим гората в последствие, е много по-голям, отколкото ако не направим този лифт и допуснем хората горе в планината. Пътят към Бъндеришка поляна е отворен за автомобили. Колите тръгнаха. Ако се слага бариера, с която да се ограничи достъпа на коли, то това ще стане с национална заповед, а не на взето решение на местно ниво. Планината не е общинска, тя е национална! Законът за движение по пътищата ясно регламентира кога се затварят пътища – когато има опасност, свличания, мероприятие. Кметът не може да затвори пътища, за да се опази планината. Това е държавно решение”, допълни Икономов.

В същото време 30-ина граждани се събраха пред Министерски съвет на протест срещу изграждането на втори лифт в Банско.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене