Засилен контрол по пътищата за празниците

МВР и другите контролни органи засилват контрола по пътищата по време на Коледните и Новогодишните празници, съобщи пред журналисти в Министерския съвет министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

„Ще следим за превишена скорост, най-вече по магистралите, за употреба на алкохол и наркотици и за каране без шофьорска книжка. Това са основни причини за катастрофите“, каза Радев. Той припомни, че за последните десет дни на 2016 година по пътищата са загинали 20 души, а 230 души са тежко ранени.

В София и другите големи градовете ще се увеличи полицейското присъствие в големите търговски центрове и булевардите, особено през нощта. „Много наши служители няма да успеят да си вземат отпуска и почивни дни по време на тези празници, макар че все още не го знаят“, каза Радев.

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Агенция „Пътна инфраструктура“ ще контролират пътищата и готовността на автомобили, камиони и автобуси да превозват хора и товари, съобщиха министрите Ивайло Московски и Николай Нанков. Министър Московски призова водачите на МПС да не минават през железопътни прелези при спуснати бариери, каквито случаи имало напоследък. „Искаме по-голям контрол на техническото състояние на колите в автосервизите и в пунктовете за годишен технически преглед, а след време и въвеждане на обезопасителни колани във всички превозни средства, превозващи пътници. Ще следим специално движението на тежките камиони над 12 тона, защото те са голяма заплаха“, допълни Валентин Радев.

Общинската полиция в София ще засили контрола и наблюдението на пътните артерии и големите търговски центрове, информира кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

В петък спират всички ремонти по пътищата, каза министър Нанков. Следят се прогнозите за валежи и три хиляди машини за почистване на пътища са в готовност, допълни той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене