Полезна информация при пазаруване на детски играчки

* Купувайте ги от сигурни магазини с постоянен адрес (важи и за онлайн магазините). Когато избирате играчки, търсете върху тях или опаковката им маркировката CE и информация за адреса и наименованието на производителя и/или вносителя. Не купувайте играчки за деца под 3 години, върху чиито опаковки е наличен този знак:

или е нанесено следното предупреждение: „Неподходящо за деца на възраст под 36 месеца”, с текст, поясняващ причината, поради която този текст е нанесен (обикновено риск от задавяне поради наличие на леснодостъпни или лесноотделящи се малки части).

Не купувайте играчки, захранвани с достъпни без помощта на инструмент батерии (напр. т.нар. тип „бутон”, „копче, „часовникови” или R1). Поглъщането на такива батерии носи риск от задавяне или химическо изгаряне.

* След закупуването на играчка задължително се запознайте с предупрежденията и инструкциите за безопасна употреба, които трябва да бъдат на български език. Спазвайте препоръките за поддържане хигиената на играчките, предназначени за деца под 36 месеца. Тези играчки трябва задължително да имат указания за начина на почистването им. Например меките пълнени играчки трябва да имат трайно прикачен към шева на играчката етикет с нанесени символи, както е показано по-долу.

* Меките пълнени играчки, съдържащи механизъм, се почистват повърхностно, за да не се увреди механизмът.

Задължително наблюдавайте децата, докато играят със следните категории играчки:

– функционални – извършват определени действия и са умалени модели на продуктите, уредите или съоръженията, предназначени за употреба от възрастни – като шевни машини, кафеварки и др.;

– химически – предназначени за пряк контакт с химични вещества и смеси;

– предназначени за ползване във вода – това са пояси, дюшеци и др.;

– поставени в храни.

* Осигурете лични предпазни средства на децата си (за защита на главата, ръцете и краката), когато играят с кънки, ролкови кънки, ролери, скейтбордове, тротинетки, скутери, детски велосипеди и др. Съблюдавайте да не се движат с изброените играчки по пътното платно.

* Отстранете опаковката и я изхвърлете на подходящите за това места, когато тя не е част от играта. Уверете се, че децата не си играят с полимерни опаковки, които могат да причинят задушаване.

* Не изхвърляйте електрически и електронни играчки в общия поток битови отпадъци, обозначени със следната маркировка:
* Винаги съобщавайте на търговеца на дребно, от когото сте купили дадена играчка, вносителя или производителя, за всякакви проблеми, свързани с нейната безопасност.

WWW.DAMTN.GOVERNMENT.BG

КАМПАНИЯТА СЕ ПРОВЕЖДА ПОД ЕГИДАТА НА МИНИСТЪРА НА ИКОНОМИКАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене