ЗА ДОБРОТО НА ДЕЦАТА

 Юлия Баймакова

Ако се включите в някой от туристическите походи, в които участва сдружение „Млад планинар“ от град Петрич, непременно ще ви направи впечатление млада жена, понесла на гърба си своята малка дъщеричка. Без никаква видима умора тя бърза напред, защото е ръководител на децата от Сдружението и заедно са подготвили поредната приятна изненада за туристите.

Госпожо Сандъкчиева, моля, представете се на нашите читатели.

Казвам се Гергана Сандъкчиева – 38 – годишна, горда майка на две момичета. Родена съм и съм отраснала в град Петрич. В момента работя в Историческия музей в града.

Бихте ли ни казали кога обикнахте планината?

Като дете с баща ми всяка седмица ходехме из близките планини, но моята голяма любов към планината се роди преди осем години.

Кога беше създадено сдружение „Млад планинар“ и Вие от самото начало ли го ръководите?

„Млад планинар“ като организация съществува вече четири години.  Хората, които го създадохме и развиваме дейността му от самото начало, сме: аз като председател и организатор, Иван Траянов като планински водач, Евгени Симонски – помощник-водач, Виолета и Костадинка Стоянови, които са помощник-организатори на  извънпланинарските дейности.

„Дела трябват, а не думи“ – това ли е девизът на Сдружението?

Това е един от девизите ни, но началото поставихме, следвайки заръката на Алеко Константинов  – „Опознай родината, за да я обикнеш!“

Аз имах удоволствието два пъти да слушам тематично издържани програми, изнесени от Вашите възпитаници. Вие лично ли ги подготвяте?

Всички идеи за мероприятията ни са си изцяло наши. Може да се каже, че в момента аз съм основна движеща сила в Сдружението, но сами разбирате, че едно мащабно събитие няма как да се организира само от един човек. Това е екипна работа. Всеки е силен в своята област.  За щастие ние се допълваме и така успяваме да създадем добър продукт.

Запознайте ни накратко с това, на което учите децата в планината.

В сдружение „Млад планинар“ провеждаме теоретични и практически занимания с цел въвеждане на децата в основните принципи на планинарството. Задачата ни е да популяризираме туризма  сред децата и младежите, като организираме занятия по програма, преходи и лагери сред природата. Стремим се към  съхраняване, обогатяване и развиване на традициите в българското туристическо движение, към  организиране на различни форми на туризъм  и създаване на навици за природосъобразен и здравословен начин на живот. Искаме да помогнем не само за физическото, но и за духовното и нравственото развитие на младите хора. Затова организираме беседи и забави, осъществяваме образователни и приключенски програми в планината и други полезни и приятни мероприятия.

Моля, разкажете ни за  последния поход на децата от „Млад планинар“.

За  последния ни поход мога да говоря много. По наша инициатива  големият алпинист Боян Петров  посвети два дни на „Млад планинар“ и град Петрич. На осми декември  пред препълнена зала той представи авторската си книга „Първите седем“. По изключително интересен  и  увлекателен  начин той ни разказа много свои лични истории и разкри причините, поради които изкачва най-високите върхове на планетата. На следващия ден прославеният алпинист беше водач на младите планинари до Каменишки водопад в Беласица. По време на похода той споделяше своя безценен опит  и окуражаваше младите планинари, казвайки, че на тяхната възраст не е обикалял толкова по планините и че на практика те са по-напред от него.

Известно е, че  сдружението, което ръководите, се включва и в благородни инициативи като събиране на дарения за село Хитрино. Интересно ще бъде да научим повече и по този въпрос.

Това е една от основните ни извънпланинарски дейности и не е първата подобна инициатива, в която се включваме като доброволци. Всички сме убедени, че няма по-добър начин да бъдат подпомогнати подобни каузи от движещата сила и енергия на доброволците.

Първата ни доброволческа акция беше в кампанията на сдружение „Дари любов“ от град Петрич, която преминава под мотото „Ти имаш, някой не“. Кампанията е за събиране на дрехи, играчки и стоки от бита, предназначени за хора в нужда. За нея беше създаден и рекламен клип, в който актьори са деца от Сдружението заедно с нас.

Кампании като тази, за която споменах, се организират при нужда или един-два пъти годишно. Това, за което бих искала да разкажа, е нашата постоянна работа с хора в нужда,  болни хора  и деца със специални образователни потребности. Стараем се, когато обсъждаме проблемите на хората с увреждания, да слагаме ударението върху човека, върху неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху уврежданията му. Всеки месец ние се срещаме с хората, настанени в ДЦ „Надежда“ – град Петрич. Това са лица над 18 години с различни заболявания, но всички се нуждаят от социален контакт. Независимо от това, с какво сме по-различни, всички искаме да споделяме с другите нашия свят, нашите ценности, защото ние от „Млад планинар“ можем да сме съпричастни и толерантни.

Научихме за последната Ви инициатива да премахвате обидни надписи от стените на обществени сгради и паметници на културата.  Как се роди инициативата и кои фасади спасихте?

На 18 юли тази година, когато България честваше 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, ние от сдружение „Млад планинар“ поставихме началото на инициатива, чиято цел е премахване на  циничните и обидни надписи от стените на обществени сгради и паметници на културата в Петрич. Въображението и трудът на децата се оказаха по-силни от цинизма и обидите. Момичетата и момчетата нарисуваха националния флаг, а в центъра на трикольора поставиха портрет на Апостола. Така бяха заличени грозните надписи върху цокъла на ГУМ.

Искаме да научим и за сдружение „Дари любов“, за Вашето участие в него и за кампанията „Заедно като семейство“, проведена  в чест на Деня на християнското семейство.

Сдружение „Дари любов“ е създадено през зимата на 2012 година. Негов председател е Дияна Язаджиева. Целта на Сдружението е подпомагане и интеграция на лицата в неравностойно положение, тяхната закрила и създаване на предпоставки за  пълноценен и качествен живот на тези хора.

Вече четири години в навечерието на 21 –и ноември – Деня на християнското семейство, сдружение „Дари любов“ организира дарителска акция пад наслов „ Заедно като семейство“. През всичките тези години „Млад планинар“ е доброволец  и основен партньор в кампанията. Събраните хранителни продукти се разпределят между социалнослаби  семейства и самотни пенсионери от Община Петрич. Тази година успяхме да дарим радост в 143 дома.

Госпожо Сандъкчиева, дейността на сдружение „Млад планинар“ е повече от впечатляваща, но най-важното е, че Вие и Вашите колеги учите децата да вършат ДОБРО! Бъдете здрави и все така успешни!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене