Кметът на Банско: Не се ли промени планът за „Пирин“, нов няма да влезе в сила

Не се ли промени действащият към момента план за Национален парк (НП) „Пирин“, нов няма да влезе в сила, като ски зоната в Банско ще бъде блокирана още години наред. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на „Фокус“ кметът на Банско Георги Икономов, по повод вчерашното поредно неуспешно обсъждане на идеята за изграждане на нов кабинков лифт в курорта. Той добави, че е предложил промяна в плана за управление на националния парк, позволяваща представянето на инвестиционни проекти, която обаче не се е случила. Икономов посочи, че подобни срещи не водят до резултат, като е необходимо правителството да се обърне към закона за решаване на казуса.

„Единственото, което в момента искаме да направим, е да променим нормативната база – Плана за управление на НП „Пирин“, така че да се даде възможност за внасяне на инвестиционно предложение. То може да предложи едно, две или три трасета на новата кабинка и на допълнителните лифтове, които едва тогава ще бъдат изследвани по отношение на тяхната екологична и законосъобразност, това дали минават през забранени вековни гори. Това е един процес, който тепърва ще се изследва в своята конкретика. В момента не става въпрос за такова нещо и, ако говорим за застрашаване на биологични видове, нека да припомним „екологичната“ теза на природозащитниците да вкараме още 100 или 200 автобуса в планината, които да извозват туристите – това е най-неекологичното предложение, което един човек може да даде“, уточни още кметът на Банско и коментира, че въпреки нерешения казус зимният курорт остава изключително привлекателна туристическа дестинация.

Той увери, че липсата на втори кабинков лифт няма да доведе до отлив на сегашните инвеститори, но няма да привлече и нови такива, като е от изключителна важност промяна в сегашния нормативен план.

/24chasa

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене