Общинските съветници от ПП „Партия на Зелените“ настояват да бъде създадена екоинспекция

Предложението им е изпратено до кмета на община Благоевград

„Много от гражданите на Благоевград се ангажират с опазване на околната среда и общинската собственост, но значителна част от тях продължават да подценяват значимостта на този проблем и своя собствен принос към преодоляването му. Непрекъснато се образуват нерегламентирани сметища; безразборно се изхвърлят отпадъци по тревните площи и тротоарите; увреждат се съдовете за отпадъци, парковите елементи/пейки, детски площадки, питейни фонтанки и други/, задълбочава се проблемът с клошарите, които замърсяват около съдовете за отпадъци и други обществени места, проблемът със спазване изискванията за отглеждане и разхождане на кучетата –домашни любимци, също се задълбочава и води до увеличаване популацията на бездомните кучета и т.н.“, пише в предложението.

Кметът на общината има правомощия  да организира дейността на създадена с решение на Общинския съвет екоинспекция, която да осъществява контрол и да съставя актове за установяване на административни нарушения.

Местните парламентаристи  Андон Тодоров, Цветозар Балабанов, Александър Стойков и  Янка Шейтанска предлагат  в екоинпекцията да работят от 2-5 инспектора с тенденция за тяхното увеличаване според нуждите на общината. За екоинспекторите  трябва да  има изискване да имат познания по екология, химия, ветеринарна медицина, екологичното законодателство, умения за работа с хора и др.

Екоинспекторите трябва  бъдат допълнително обучени да общуват с хората делово  за да “образоват” гражданите по основните въпроси, свързани с превенция на замърсяването…

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

(8-14 декември 2017 г.)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене