6 прости теста, с които да проверите здравето си (СНИМКИ)

Ходенето на лекар не е любимо занимание на никого. Но ако държите на здравето си, тогава трябва да се примирите. Ако все пак искате да си спестите посещението, пробвайте с тези 6 прости теста, за да сте в час със състоянето си.

Гъвкавост

За да направите теста, седнете на пода, изпънете крака напред и се опитайте да докоснете пръстите на краката си с ръце. Ако се стравите лесно с тази задача, значи тялото ви е в чудесна фрма. Ако изпитвате затруднение, тогава може би не е лоша идея да отидете на йога, пилатес или плуване, за да подобрите гъвкавостта на тялото ви и да предотвратите прекомерно отслабване на ставите.

Сърце

Седнете спокойни в продължение на 5 минути без да говорите, след това сложете 4 пръста на вътрешната страна на китката. Намерете пулсаси. Измерете ударите за една минута. За възрастни и деца над 10 години нормата е 60-100 удара в минута. Ако са повече или по-малко това е симптом, че имате поблем с кръвното. Не се опитвайте сами да си поставите диагноза, а идете на лекар.

Пръсти

Сложете в една чаша много студена вода и сложете вътре пръстите си за 30 секунди, Ако върховете на пръстите ви побелеят или посинеят, имате проблем с кръвообращението. Значително понижаване на температурата (или стрес) може да доведе до контракции в кръвоносните съдове, които доставят кръв на пръстите на ръцете и краката, носа и ушите. В резултат на това тези части на тялото нямат точното количество кръв и се вкочаняват. Трябва да избягвате резки промени в температурата.

Дихателна система

Запалете клечка кибрит и опънете ръката, като я държите пред себе си. Вдишайте дълбоко през носа си и след това издишайте през устата си, като се опитате да изгасите пламъка. Колко опити ви отнема да направите това? Ако са няколко, тогава има вероятност да имате отслабена дихателна система. Това може да се дължи на тютюнопушенето, липсата на физически упражнения или хронично заболяване на дихателните пътища.

Задържане на течности

Натиснете дорната или вътрешната част на стъпалото ви с пръст. Ако остане следа от пръста ви няколкко секунди, след както го махнете, това значи, че тялото ви може да задържа течности. Добра идея е да намалите солта в диетата ви и да избягвате преработени хранителни продукти.

Щитовидна жлеза

Затворете очи изпънете ръце пред себе си, разпънете пръсти и омолете някой да постави тънък лист хартия върху дланите ви. Ако хартията започне да трепери с пръстите ви, потърсете съвет от ендокринолог.

Тези тестове по никакъв начин не могат да поставят диагноза и резултатите при тях може да се повлияят от други заболявания. Все пак ако забележжите някои от горнните симптоми, не трябва да го пренебрегвате. По-добре потърсете лекар за пълен преглед.

Очи

Затворете еднното си око и се отдалечете от екрана на от 3 до 5 крачки. Погледнете към кръга. Определете дали някои от линиите изглеждат по-тъмни от други. Ако отговорът е „да“, тогава си заслужава да посетите лекар, защото може да сте развили астигматизъм.

Ако не виждате номер в тази картина, това може да е сигнал, че имате късогледство. Идете на лекар./Zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене