Connect with us

ВИДЕО

ВИДЕО! Ученичка от НПГ в Гоце Делчев, удостоена да включи първа светлините на градската елха

Published

on

Да се прави първото включване на светлините на коледната елха на централния площад при особено празнична атмосфера в Гоце Делчев е традиция от пет години. Ритуалът се превърща и в преглед на най-доброто, научено от децата в петте детски заведения на града. За да е още по-празнично, нетърпеливите малчугани настоятелно призоваха Дядо Коледа за да му покажат какво са научили през годината. На добрия старец, децата пяха коледни и новогодишни песни, играха танци и рецитираха стихчета, свързани с българските коледно-новогодишни ритуали.

По традиция, общинската администрация след консултации с училища и културни институции, определя личността с особен принос за популяризирането и издигането авторитета на общината през настоящата учебна година. Тази година, честта да направи първото включване на светлините на коледната елха на централия площад в Гоце Делчев се падна на дванадесетокласничката от Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“, Кристина Попова. От постъпването си в училището до сега, Кристина постига отличен успех по всички учебни дисциплини. Участва в различни състезания и конкурси организирани както в училище, така и извън него. През 2016 -2017 година, Кристина Попова печели награди и отличия като се класира в челната тройка в престижни областни, национални и международни конкурси.
С първото включване светлините на коледната елха задействано с дистанционно управление от Кристина Попова, небето над Гоце Делчев грейа и от ефектни фойерверки, с което бе даден и стартът на празничната програма на коледно-новогодишните тържества в Гоце Делчев.

коментара

ВИДЕО

Жан-Клод Ван Дам бе чут: Българските власти ще приемат кучето Рая от Норвегия

Published

on

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще приеме връщането в България от Норвегия на кученцето Рая от породата чихуахуа, съобщиха от пресцентъра на БАБХ в неделя.

Казусът придоби международна популярност след призива на екшън актьора Жан-Клод Ван Дам към българските власти да спасят тримесечното кученце. Той предупреди, че заловената в Норвегия чихуахуа ще бъде умъртвена, тъй като е с невалиден български паспорт.

Ван Дам помоли БАБХ да даде разрешение Рая да се прибере в България във видео, излъчено на живо в социалните мрежи и дори подкрепи подписка за кученцето в официалните си профили във Facebook, Twitter и Instagram. Той изрази готовност да финансира и фонд за спасението на животното. 

При пристигането на кучето в страната ще бъдат извършени допълнителни изследвания, които да удостоверят здравния му статус, след което ще бъдат предприети действия по предаването му на отзовалите се желаещи да го осиновят в София, допълват от БАБХ.

коментара

Continue Reading

ВИДЕО

Да спасят от изчезване древна порода овца са амбицирани ученици от Гоце Делчев

Published

on

С поредица от различни инициативи, Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо Крачолов Яворов“ в град Гоце Делчев, се включиха в Националната седмица на достъп до добра храна която включва дните от 16-ти до 23-ти октомври.

Вчера, в съботния ден на слънчевата есен, в двора на китна родопска механа, ученици от различни специалности, презентираха своята „открита кухня“. За идеята на атрактивното изложение и целта на инициативата, разказа ученичката Мария Параскова. Да спасят от изчезване древна порода овца, са се заели учениците от гимназията. В училищната ферма те отглеждат и размножават черната каракачанска овца. С какви качества се отличава тази порода и особеностите на печене на агне от каракачанска овца, сподели специално за Топ Преса, ученикът Любомир Станчев. Граждани и гости на механата имаха възможност да дегустират кулинарните изкушения приготвени от продукти на училищната ферма и сготвени в училищната кухня от учениците от специалност „готвач“.

Съботната инициатива на учениците от ПГМСС „Пейо К. Яворов“, приключи с пъстро хоро на зелената поляна под родопското небе.

 

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ