Села в Пиринско обезлюдяват заради отлив на земеделци

В десетки селища на Пиринския край намалява броят на населението. В последните няколко години много земеделци предпочитат да отидат на гурбет в чужбина, тъй като не печелят почти нищо от тежката земеделска работа.

Това важи най-вече за населените места в Неврокопския регион, където основно се отглежда тютюн. Или поне бе така допреди 4-5 години. С над 25% е намаляло населението в сатовчанското село Туховища.

Причината е в смяната на тютюнопроизводството с гурбет, твърдят местните жители. Това се случва и в доста други селища. Ниската цена на „зеленото злато” кара тютюнджиите да се откажат и да тръгнат на гурбет.

„Тази година цената на продукцията е съвсем малко по-висока от миналогодишната, средната цена е към 7,50 лева за килограм. Хората се отказват, отиват да работят в градовете или в чужбина”, твърди кметът на симитлийското село Долно Осеново – Бисер Сегменов. В други села добивът на тютюн е паднал 2-3 пъти, има дори селища, в които вече няма нито един тютюнопроизводител. „Ако нещо не се промени у нас, след няколко години повечето ни жители може да са в чужбина. А младите ще виждат само на снимка тютюн”, казват кметове на населени места в Пиринско.

/kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене