Connect with us

Таблоид

Живкова търси Светия граал край храма на Стойна

Published

on

Златолист е българският Йерусалим

Военни и иманяри в надпревара за безценна реликва

Светица, която лекува всеки, прекрачил прага на църквата “Свети Георги” в Златолист. Такава е Преподобна Стойна в спомените на местните, а и на хилядите вярващи, намерили утеха в нейния храм. Стойна е родена през 1883 г. Отива да живее в черквата в Златолист през 1903 г. и до смъртта си на 22 декември 1933 г. изцелява много хора, потърсили помощта й. Преподобна върши чудеса, които продължават и днес… Мястото, съхраняващо огромна енергия, привлича много поклонници. Наричат го българския Йерусалим. Там Людмила Живкова, дъщерята на комунистическия водач Тодор Живков, е търсила Свещения граал в секретна мисия, твърди една от местните легенди.

В Малкото селце Златолист времето е спряло и нищо не нарушава спокойствието на хората, когато една сутрин местните се будят в нещо като окупирана военна зона. В небето прелитат хеликоптери, тежки джипове ръмжат в полето. По заспалите улички патрулират мъже, говорещи на руски език. “Случи се през 70-те години – разказва пред “България Днес” Костадин Костов. – Нямаше как да се скрие, че акцията е свързана с храма на Преподобна Стойна. От уста на уста се носеше мълвата, че секретната мисия е организирана от Людмила Живкова, дъщерята на тогавашния първи човек в държавата Тодор Живков. Още по-невероятно звучеше целта на експедицията. Търси се Светият граал!

Костадин Костов разказва за мисията на Людмила

Според преданието край Златолист е заровено съкровище на рицар, участвал в кръстоносните походи. И там е най-великата реликва на християнството! Какво са открили военните и какво е останало скрито, си остава тайна. След като Живков падна от власт през ноември 1989 г., селото ни отново беше окупирано. Този път от иманяри. Копаеха и оставяха след себе си огромни кратери. Може и да са взели нещо, но няма как да отнемат невероятната енергия, с която е заредено мястото край църквата “Свети Георги”.

Изображение на Светия граал

Според историческите хроники през 1206 г. след смъртта на император Балдуин латински рицари, пленени от българския цар Калоян, са били разселени в нашата страна.

Людмила Живкова

Част от тях заживели из планинските области на Югозападна България. Какво са оставили в земите ни – остава загадка… Но е факт, че именно там решава да прекара живота си и да твори чудеса Преподобна Стойна. В своята нова поредица “България Днес” ще разкаже на своите читатели за невероятните способности и предсказания на Светицата на народа.

Икона на Преподобна Стойна от храма в Златолист

Предсказва смъртта си
Преподобна Стойна e знаела с абсолютна точност деня, в който ще се пресели в отвъдното. Народната светица има дарбата да общува със свети Георги и черпи енергията си от него. По такъв начин тя прави и предсказанията си за бъдещето, които се сбъдват с абсолютна точност.

Гробът на Преподобна Стойна в двора на черквата

Историята за живота и пророчествата на Преподобна Стойна са събрани в книгата “Съвършената” от Неда Антонова. “Знам, че ще живея точно 50 години и 100 дни”, споделя Стойна приживе. Седмица преди да издъхне, тя предупреждава отец Георги Костадинов, свещеник в църквата “Свети Георги” в с. Долна Сушица – днес Златолист. Казва му: “Отче, другата сряда я ке паднем болна, ке боледувам в четвъртъка, а в петъка ке заминем на другио свет. Нека дойде Боянка, да й кажувам сичко, дето людето требе да знае, и да го тя запише, та и от мене да остане нещо си на книга записано.” Преподобна Стойна умира на 22 декември 1933 г.

Лекува всички болести

Преподобна Стойна помага на много хора да се отърват от тежки болести, като винаги го прави напълно безкористно. Ванга, пророчицата от Петрич, се прекланя пред нея. “Тая жена е светица – казва Вангелия. – Она целиот живот го е страдала като светица. Яз пак апнувам, пийнувам, такива работи, а она – нищо – ни месо е турала в уста, ни ракиа, само водичка и трошка лебец.” Дори и след смъртта си Стойна продължава да лекува вярващи, потърсили помощта й в храма в Златолист, категорични са хора, намерили утеха в църквата “Свети Георги”.

Разбойник разкайва в храма

Разбойник, дръзнал да ограби храма, усеща силата на Преподобна Стойна и моли за милост в краката й, разказват местните в Златолист. Неверникът е турчин, който започва да тропа по портата и крещи заплахи. “Не ме е страх от теб, ти нищо не можеш да направиш, защото свети Георги ще те накаже – казва му Преподобна Стойна. – Иди си вкъщи и си виж децата.” Подплашен, разбойникът се мята на коня, прибира се у дома и заварва чедата си тежко болни. Връща се в църквата и пада в краката на Преподобна. “Не се моли на мен, а на свети Георги”, казва му Стойна. Неверникът се покайва и измолва милост. Когато се прибира отново в къщата си, децата му вече са оздравели.

Кристиан ИВАНОВ ;Симеон ДЕМИРЕВ

Автор: БД Онлайн

dnes.bg

Таблоид

Млади хора от Гоце Делчев и Брезница обсъждат правата на човека и развитието на демократична култура

Published

on

Град Гоце Делчев е домакин на семинар „Образование по права на човека и развитие на демократична култура на младите хора“. В обучението участват възпитаници на НПГ „Димитър Талев”, ПМГ „Яне Сандански” и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Брезница.

Семинарът цели да подпомогне младежите да добият по-добро разбиране за правата на човека и фундаменталните свободи във всеки аспект от живота. Интерактивните дейности в обучението насочват участниците към разсъждения за човешките права, развиват критичното мислене и вземането на решения у учениците. Събитието е по проект „Повишаване на демократичната компетентност и разбирането за правата на човека сред младите хора“, изпълняван от Фондация „Партньори – България“ в сътрудничество с Академия по права на човека – Норвегия и финансиран от Фонд Активни граждани – България. Проектът ще съдейства за пренасяне на уникален опит на Норвежката мрежа от национални музеи за образование по права на човека. Община Гоце Делчев е една от четирите пилотни български общини партньори в проекта.

Continue Reading

Таблоид

Емоционално занимание в ДГ “Калинка” – Гоце Делчев

Published

on

Първа стъпка към постигане на емоционална интелигентност на децата

„Емоционалната интелигентност на детето“ – това е темата, по която амбициозният колектив на ДГ „Калинка“ в Гоце Делчев си е поставил за цел да работи през учебната година. Днес беше проведено първото занятие, което премина под надслов „Барометър на емоциите“. То представляваше експеримент – обучение едновременно на 3- и 6-годишни деца.

Да разбираме и овладяваме своите емоции – с тази необходимост се сблъсква всеки от нас. И колкото по-рано човек постигне това умение, толкова по-добре ще се справя с различните ситуации в живота. Точно тази е основната мисъл, която е ръководила учителките Снежа Дерекова и Румяна Караджова, подготвили заниманието.

Децата започнаха да навлизат в темата най напред чрез презентация. Но ето го и четирицветният барометър на емоциите. Най-малките назовават цветовете, а по-големите подреждат ядосани червени „човечета“ до червената зона на барометъра, щастливо усмихнати – до жълтата, тъжни – до синята и спокойни – до зелената зона. По този начин те разграничават и балоните, и топките, по които са нарисувани „лица“, изразяващи  различни емоции.

За барометъра на чувствата и за 4-те зони в него е създадена специална песничка, която децата с удоволствие запяват.

А как да се справяме с гнева си? Най-напред – да си представим как изглеждаме, когато сме ядосани. И учителката описва зачервено лице, споменава и за лудия бяг на сърцето, което „препуска като конче и трябва да го успокоим“. Следва съветът – да си поемем дълбоко въздух, да преброим до 10, за да не нараним някого с думи, и да отидем в парка на разходка.

Децата са активни участници в цялото занятие. Те разбират какво означава „езикът на тялото“ и с желание влизат в ролята на артисти. Всяко от тях изтегля картинка с изображение на маймунка, която се вълнува от нещо. Детето трябва да изобрази чрез гримаса същото чувство и останалите да познаят кое е то.

Следва четене на откъси от приказки и назоваване на емоциите, които героите преживяват. Децата веднага познават „Снежанка и 7-те козлета“, „Кума Лиса и Косе  Босе“, “Дядо и ряпа“. А най-малките сполучливо изиграват ролята на уплашените козлета.

Акцент в темата за емоциите е поставен върху страха. Учителката обяснява, че понякога страхът ни предпазва от беди, но не и когато е прекомерен. Всяко дете споделя от какво се страхува и накрая всички заедно „накъсват страха на парчета“ и запяват песента „Не ме е страх, аз от нищо нямам страх“.

Много поучителен е и театърът, който учителките разиграват, а децата наблюдават. Герои в него са Мама Меца и Мечето. Поуката отново е свързана с емоциите – ще спечелиш нови приятели, ако се усмихваш. Затова всяко дете се обръща към съседчетата си с усмивка.

Венецът на положителните емоции е жълтият танц, който децата посвещават на приятелството.

Такива емоции им носи, разбира се, и почерпката, която Мама Меца е подготвила за рождения ден на мечето.

Днешното занятие в ДГ „Калинка“ показа, че и сложните теми могат да бъдат поднесени разбираемо за децата, стига да се намери правилният подход и да се вложат труд, търпение и старание. Такива бяха и констатациите, направени от директорката на детското заведение Светла Дамянова,  и от учителките в други детски градини, които споделиха своето задоволство от видяното.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ