Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: Въведен е областния план за защита при бедствия, но засега обстановката е спокойна

Въведен е областния план за защита при бедствия, но засега обстановката е спокойна. Ще продължим да  наблюдаваме реките и язовирите, докато не спрат валежите в областта. Това каза Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград. 

„Във връзка с издадените предупреждения от втора степен, което е оранжев код за опасни количества на валежите на територията на област Благоевград, бе въведен областен план за защита при бедствия, което е част при защита от наводнения.

Снощи в 22:30 часа свиках и Областния щаб за защита и бяха набелязани определени мерки“, каза Михайлов.

По думите му ще бъде извършвано 24 часово наблюдение на нивата на реките на територията на област Благоевград, което се осъществява от служители на „Напоителни системи“ клон Струма- Места.

„Ще бъде извършвано и 24 часово наблюдение на нивата на язовирите, което се осъществява от служители на Държавната агенция по метрология и технически надзор, заедно с общините и собствениците на язовири. Информацията се докладва на всеки един час, като при евентуални критични или аварийни ситуации ще бъде незабавно докладвано. Към Областно пътно управление- Благоевград съм разпоредил увеличаване на екипите, които извършват обход, с цел отстраняване на паднали камъни на пътните плана, в следствие на валежите. Също така ще се наблюдават ситуацията, ако има падане на температурите и валежите обърнат на сняг да-  бъдат изкарвани допълнителни машини. Към момента можем да обобщим, че ситуацията е спокойна, няма постъпили сигнали за кризисни ситуации. Ще продължи това наблюдение   на реките и язовирите, докато не спрат валежите на територията на област Благоевград“, каза Михайлов.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене