97 на сто от децата над 9 г. са в мрежата

97% от децата на възраст между 9 и 17 години използват интернет, а 27% от децата са имали контакт с мрежата за първи път на седемгодишна възраст. Това сочат данните от национално представително изследване „Онлайн поведението на децата в България” на Фондация „Приложни изследвания и комуникации” и Агенция „Маркет Линкс”.

То бе представено от Радиона Никова, експерт „Международна закрила, сътрудничество и координация” в Държавната агенция за закрила на детето, на форум за децата в дигиталния свят в Югозападния университет в Благоевград. Интервюирани са общо 1000 български деца, както и 1000 родители от цялата страна. Изследването показва също, че преди да навършат 11 години близо 90% от децата вече са станали интернет потребители.

Данните показват, че Фейсбук е най-популярната социална мрежа сред българските деца, които заобикалят законовите ограничения, според които потребителите на социалните мрежи трябва да бъдат деца над 13-годишна възраст. Въпреки ограниченията децата създават свои акаунти, декларирайки фалшива възраст, което крие огромни рискове.

Д-р Ирина Китова сподели, че целта на форума е да стимулира студентите към по-активна гражданска позиция, която е свързана с живота в интернет, изграждането на паралелни светове и опасностите, които се крият там. Тя отбеляза, че дигиталният свят крие истински опасности за хората, които нямат опита да преценят пред какво са изправени.

Бе представен пред присъстващите документалният филм „Деца в чата“, предоставен от Чешкия център и сдружение „Pozor”. Филмът представи три от най-типичните случаи на деца в дигиталния свят. Единият случай е на дете, което е пристрастено към своя уеб образ. Другият случай е на дете, което изпитва затруднение да разделя реалния и дигиталния свят. Във филма е представена и историята на момиче, което става жертва на сексуален тормоз. Децата са на възраст между 10 и 14 години.

Информационният форум е първа стъпка от мащабна кампания, която ще направят Катедрата по телевизионно, театрално и киноизкуство в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Държавната агенция за закрила на детето. Организаторите отправиха призив към студентите от катедрата да направят плакати по темата, които да бъдат представени на специална изложба и кратки социални реклами, под формата на видеоклипове, които да бъдат разпространявани в цялата страна с помощта на Държавната агенция за закрила на детето.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене