Шофьорът, който пиян едва не уби 7-г. момченце от Юруково при катастрофа, се размина с условна присъда

35-годишният Ахмед Ендяков от якорудското село Юруково, който миналата година предизвика катастрофа, в която тежко пострадаха двама негови съселяни – 7-годишно момченце и 43-годишен мъж, получи условна присъда. Районен съд – Разлог му наложи 2 години с тригодишен изпитателен срок. Обвиняемият бе осъден да заплати и сторените разноски по досъдебното производство в размер на 676 лева.
Делото бе решено със споразумение между страните. Магистратите проявиха снизходителност към Ендяков и той се размина с наказание под определения в закона минимум.

Ахмед Ендяков беше изправен на подсъдимата скамейка с обвинение, че е предизвикал пътнотранспортно произшествие и по непредпазливост е причинил телесна повреда на повече от едно лица, като деянието е извършено в пияно състояние с наличие на алкохол в кръвта от 1.17 промила и е управлявал МПС, без да има необходимата правоспособност.

Предизвиканата от Ендяков преди година и три месеца тежка катастрофа, която едва не отне живота на двама души, потресе жителите на родното му село Юруково и целия регион. Инцидентът стана на 24.08.2016 година на главен път II-84 между селата Дагоново и Юруково. 34-годишният тогава неправоспособен водач Ахмед Ендяков след почерпка с приятели се качил на лекия си автомобил „Опел Корса“ и пътувайки в посока Якоруда, заспива зад волана заради употребения алкохол, навлиза в лентата за насрещно движение и удря челно движещия се лек автомобил „Мазда“, в която пътуват трима души. Въпреки опитите да избегне жестокия удар, 42-годишният водач на маздата Медко Ц. не успява. При удара 7-годишният Севделин, който пътува на задната седалка, изхвърча от автомобила.

Момчето е закарано в кома в разложката болница, където са предприети спешни реанимационни действия, интубирано е и е транспортирано по спешност за „Пирогов“ в кома и с опасност за живота. То е прието с тежка мозъчна травма, контузия на белия дроб, счупвания на лява и дясна бедрена кост. Няколко дни медиците в „Пирогов“ полагат неимоверни усилия за живота му. Момченцето претърпява операции за фиксиране счупванията на бедрата с поставяне на импланти. То остава в кома няколко дни.

В тежко състояние в разложката болница след катастрофата е приет и водачът на маздата Медко Ц. Заради тежките вътрешни травми той също претърпява животоспасяваща операция и остава в болница доста дълго време.
С по-леки травми се отървават подсъдимият и 36-годишната майка на момченцето Джибе Кусарова, която още на следващия ден подписва декларация и доброволно напуска болницата в Разлог, за да бъде до сина си в „Пирогов“.
Тежкият инцидент връща от чужбина, където работи, и бащата на момченцето Ахмед Кусаров.

ЯНА ЙОРДАНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене