Лекарите шокирани! Компютърна мишка се оказа голям проблем, пълни ортопедично отделение

Тревожна тенденция се забелязва от известно време в Дупница. Все по-често пациенти на ортопедичното отделение в общинската болница са деца и младежи с оплаквания от силна болка в дланта на дясната ръка. Оказа се, че причината е продължителното боравене с мишката на компютъра.

За „Струма“ ортопедът д-р Любомир Таушански заяви: „Все по-често загрижени родители водят децата си на преглед в кабинета. Оплакванията са силна болка в дланта, в областта между палеца и показалеца. При продължително боравене с мишката на компютъра се получава възпаление на сухожилието между двата пръста, палеца и показалеца, което е доста болезнено. Лекува се с компрес и няколко дни децата и младежите да не ползват компютъра. В кабинета идват и мъже и жени на средна възраст, пристрастени към компютрите. При децата родителите трябва да упражняват контрол колко време стоят пред компютъра, за да не се стига дотам да се търси лекарска помощ“, заяви д-р Таушански.

Психоложката Катя Николова разкри защо според нея много от децата са пристрастени към компютрите и живеят чрез тях, далеч от реалния свят: „На първо място, е недооцененото дете. То търси подкрепа и помощ от компютъра. Там намира интересни неща, а и няма кой да му прави забележка. Децата се чувстват ненужни. Родителите не ги хвалят, а трябва, дори и за незначителни неща, за да се чувства детето или тийнейджърът значим за родителите си. Забравихме да говорим помежду си. Много са факторите от живота, които карат едно дете да общува с компютъра, а не с околните. Причини най-различни. Някога се спортуваше повече, организираха се спортни състезания. Децата трябва да се научат от родителите си да живеят по-рационално да се търсят алтернативи от най-различно естество. Когато е нужно, да има посещение при специалисти. Всеки родител се оправдава, че няма време, а нима стоенето на майки и татковци по кафетата по цял ден е оправдано, вместо да са при децата си и да общуват с тях? Може да излязат на кафе заедно. Трябва да има взаимно уважение в семейството, лъжа и измами да не стигат до децата. Детето избира свой начин да се реализира и в компютъра намира приятели, игри, но те са виртуални, а не истински. В интернет може да попадне на неща, които са в противоречие с морала и нормите на поведение“, заяви К. Николова.

ЙОРДАНКА ПОПОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене