57 000 души са си извадили ТЕЛК само за година

Близо 57 000 българи с увреждания над 16 г. са получили за първи път експертно решение за трайно намалена работоспособност само за миналата година. За 2016 г. общо над 175 000 души с увреждания са преосвидетелствани от експертните лекарски комисии или са получили първото си решение. Огромна част от тези хора са в предпенсионна възраст или са пенсионери – над 72% от всички. Те са разделени поравно – по 36% на възраст над 60 г. и още толкова във възрастовата група 50-59 г.

Тези данни от информационната система за трайна неработоспособност на населението над 16 г. са обобщени от социалното министерство в доклад по националната конвенция за насърчаване на активния живот на възрастните хора. Тенденциите в него са добре известни – населението у нас намалява и застарява, раждаемостта също намалява. Средната възраст на населението например за 15 г. се е увеличила с над три години и през м.г. е 43.5 г., пише в. „Сега“.

В концепцията за реформата в системата на ТЕЛК на социалното ведомство пише, че решението от ТЕЛК се е превърнало във вход за получаване на плащания от социалната и осигурителната система. Към края на 2015 г. броят на хората на възраст над 16 г. с увреждане е стигнал 729 хиляди, а децата до 16 г. с увреждане са 45 хиляди.

Най-високи и през 2016 г. остават броят и делът на хората, които получават ТЕЛК решение за 3 г. – 71 000, или над 40%. Увеличение се отчита при дела на лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане със срок 1 година. По степен на увреждане всеки трети човек, освидетелстван през 2016 г., е с между 50% и 70%. 30% са със степен 71-90%, близо 23% са с най-тежката степен – над 90%. А почти 14% са със степен на увреждане до 50%.

В доклада за застаряването се посочва, че е „необходим качествено нов подход към финансирането на здравеопазването“, защото „запазването на здравето и активността на хората за по-дълъг период има положителен ефект върху производителността и конкурентоспособността“. Според експерти 50% от разликите в икономическия растеж между бедните и богатите страни се дължат на разликите в здравето и продължителността на живота. Средната продължителност на живота за 2014 – 2016 г. е 74.7 години и спрямо предходния период (2013 – 2015 г.) се увеличава с 0.2 години. Средната продължителност на живота при мъжете е 71.2 г., докато при жените е със 7 години по-висока – 78.2 г. Пенсионерите у нас получават средно по 21.5 години пенсия през последните две години. Нетният коефициент на заместване на дохода – съотношението между средната пенсия и средномесечния нетен осигурителен доход – се е понижил до 55%.

Правителството смята да направи реформа в системата през следващите две години, защото според изказвания на управляващите има огромен брой фалшиви експертизи и съответно инвалидни пенсии, чрез които се източва НОИ. Идеята е експертизата да се раздели в две различни комисии – медицинска и към НОИ. Първата ще определя вида и степента на увреждането, необходимата рехабилитация, а втората – какво може да работи човек с подобно увреждане. Депутати от „Обединените патриоти“ поискаха преди седмица за две години всички хора с увреждания да минат отново през ТЕЛК. Социалният министър Бисер Петков пък коментира, че наличието на две комисии не означава, че хората с увреждания ще ходят на две места, просто втората ще работи по документи. Петков коментира и че предложената концепция към момента не предвижда лице, което работи и получава пенсия за инвалидност, да бъде лишено от възможността да я получава. Това обаче е основно притеснение на хората с увреждания, които категорично не приемат предложенията към момента.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене